Al-Duwairi: Izrael proteklih mjeseci izgubio više od 960 tenkova

Okupatorska vojska počela se oslanjati na pojedinačne borbe kako bi izbjegla velike gubitke vozila, kaže vojni stručnjak.

Veliki broj poginulih i ranjenih u izraelskim redovima u proteklim danima vojni stručnjak pripisuje promjeni načina ratovanja (REUTERS/Susana Vera)

Vojni stručnjak general-major Fayez al-Duwairi rekao je da se izraelska vojska počela oslanjati na pojedinačne borbe kako bi izbjegla velike gubitke vozila, dok palestinski borci pribjegavaju ratu iscrpljivanja kako bi izbjegli izazove tehnologije i vatrene nadmoći druge strane.

U analizi na Al Jazeeri, Al-Duwairi je rekao da se pet brigada (tri pješadijske i dvije oklopne) trenutno bore na terenu. Sve se ubrajaju u pješadiju, što znači da smo došli do faze u kojoj bitke zavise od sposobnosti pojedinca i njegovog poznavanja terena, kaže Al-Duwairi.

Vojni stručnjak je veliki broj poginulih i ranjenih u izraelskim redovima u proteklim danima pripisao promjeni načina ratovanja izraelske vojske koja je na to primorana nakon što je izgubila više od 960 tenkova tokom proteklih mjeseci.

S druge strane, palestinski borci, kako kaže Al-Duwairi, trenutno pribjegavaju ratu iscrpljivanja kako bi izbjegli izazove koji ih okružuju, uključujući dronove za nadzor, vatrenu podršku i pametno oružje. To borcima otpora daje širok raspon vremena u kojem može izvršiti svoje operacije u skladu sa uslovima na terenu, što znači da njegovi borci mogu provesti dane bez izvođenja bilo kakve operacije jer bira svoje mete prema podacima na terenu, kaže Al-Duwairi.

‘Ulazak u Rafah moguć tek nakon rješavanja Khan Younisa’

O operaciji za koju Izrael tvrdi da će izvesti u Rafahu na jugu Pojasa Gaze, Al-Duwairi je rekao da Izrael neće moći ući u Rafah na način kojim prijeti dok se ne riješi bitka u Khan Younisu.

Prema mišljenju Al-Duwairija, Izrael nema dovoljno snage da počne veliku kopnenu operaciju u Rafahu prije nego što završi bitku u Khan Younisu, a suočen je i s međunarodnim prigovorima na tu operaciju koja prijeti životima oko 1,5 miliona ljudi.

Vojni stručnjak je zaključio da će Izrael „pokušati pronaći izlaz za civile u Rafahu, čak i ako je taj izlaz nehuman“.

Izvor: Al Jazeera