SAD pozvao ICJ da ne savjetuje bezuslovno povlačenje izraelskih snaga iz Palestine

Nastavljeno je saslušanje zemalja pred Međunarodnim sudom pravde o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija.

Vršilac dužnosti pravnog savjetnika američkog State Departmenta Richard Visek pozvao je sudije ICJ-a da se drže utvrđenog okvira UN-a za dvodržavno rješenje u slučaju Palestine i Izraela [Peter Dejong/AP]

SAD je poručio su Međunarodnom sudu pravde (ICJ) da ne bi trebao savjetovati bezuslovno povlačenje izraelskih snaga sa palestinskih teritorija bez sigurnosnih garancija.

ICJ, poznat i kao Svjetski sud, tokom sedmice saslušava oko 50 zemalja koje predstavljaju svoje argumente po pitanju neobavezujućeg mišljenja o pravnim posljedicama izraelske okupacije.

Prethodni govornici, uključujući Južnoafričku Republiku i Saudijsku Arabiju, zahtijevali su da Izrael prekine okupaciju palestinskih teritorija, koja je uslijedila nakon pobjede Izraela u šestodnevnom arapsko-izraelskom ratu 1967. godine.

No, u srijedu je vršilac dužnosti pravnog savjetnika američkog State Departmenta Richard Visek zauzeo drugačiji pristup.

“Sud ne bi trebao utvrditi da se Izrael zakonski obavezan odmah i bezuslovno povući s okupirane teritorije”, rekao je Visek.

Američki pravni argumenti

“Svaki korak prema povlačenju Izraela sa Zapadne obale i Gaze zahtijeva razmatranje stvarnih sigurnosnih potreba Izraela.

“Svi smo se podsjetili na te sigurnosne potrebe 7. oktobra, a one i dalje postoje. Nažalost, mnogi su sudionici ignorirali te potrebe”, dodao je, govoreći o napadu Hamasa na Izrael u kojem je ubijeno najmanje 1.139 ljudi, prema izvještaju Al Jazeere koji se temelji na službenim izraelskim podacima.

Oko 250 drugih odvedeno je u Gazu.

Izrael je na napad odgovorio razornim napadom na Gazu u kojem je, prema palestinskim vlastima, ubijeno više od 29.000 ljudi. U napadu je raseljeno više od 80 posto stanovništva Pojasa, dok su veliki dijelove teritorije pretvoreni u ruševine.

Od vijeća, koje se sastoji od 15 sudija ICJ-a, zatraženo je da preispita izraelsku “okupaciju, naseljavanje i aneksiju … uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava, karaktera i statusa Svetog grada Jerusalema, te diskriminirajuće zakone i mjere koje je usvojio”.

Visek je pozvao sudije da se drže utvrđenog okvira Ujedinjenih naroda za dvodržavno rješenje.

“Važno je da sud ima na umu ravnotežu koju su Vijeće sigurnosti [UN-a] i Generalna skupština utvrdili da je neophodna za pružanje najbolje šanse za trajni mir”, rekao je.

Obraćanje dolazi nakon što je SAD u utorak u Vijeću sigurnosti UN-a stavio veto na nacrt rezolucije kojom se poziva na trenutni prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Linda Thomas-Greenfield, američka ambasadorica pri UN-u, rekla je da je rezolucija odbijena jer bi mogla uticati na mirovne pregovore o privremenom prekidu vatre i razmjeni izraelskih talaca za palestinske zarobljenike od strane SAD-a, Egipta, Izraela i Katara.

Viši politički analitičar Al Jazeere, Marwan Bishara, rekao je u srijedu da su pravni argumenti SAD-a pred ICJ-om “trijezni i sofisticirani, ali to ih ne čini manje nepoštenim”.

“Opšta poruka američkog predstavnika je da Sud treba biti u službi američke i izraelske pregovaračke strategije – a ne da se američka i izraelska pregovaračka strategija povinuju odluci Suda”, rekao je.

“No, Svjetski sud ne može biti na raspolaganju SAD-u. Inače je nejasno zašto bi potencijalna presuda suda da je okupacija nezakonita bila teret za pregovore”, rekao je Bishara.

‘Kontinuirano kršenje međunarodnog prava’

Egipat, koji je uključen u posredničku ulogu u pregovorima između Izraela i Hamasa, iznio je svoj stav o zakonitosti izraelske okupacije u srijedu i nazvao je “kontinuiranim kršenjem međunarodnog prava”.

“Posljedice produžene izraelske okupacije su jasne i ne može biti mira, stabilnosti, prosperiteta bez poštivanja vladavine prava”, rekla je pravna savjetnica egipatskog ministarstva vanjskih poslova Jasmine Moussa.

Svoje argumente u srijedu su iznijele i Rusija i Francuska.

Vladimir Tarabrin, ruski ambasador u Nizozemskoj, rekao je da su izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u suprotnosti sa međunarodnim pravom i “u suprotnosti sa načelom nedopustivosti sticanja teritorija silom”.

Dodao je da kontinuirana izraelska okupacija blokira pravo Palestinaca na samoopredjeljenje i da bi dvodržavno rješenje sa “nezavisnom i održivom” palestinskom državom bilo najbolji način da se “dovede kraj izraelskim kršenjima, stvarajući garancije za njihovo neponavljanje i saniranje štete”.

Francuski predstavnik Diego Colas također je osudio izraelsku politiku naseljavanja i rekao da Pariz “nikada neće priznati nezakonitu aneksiju teritorija na Zapadnoj obali”.

Izrael, koji ne učestvuje u usmenim raspravama, dostavio je pisani dokument u kojem opisuje pitanja postavljena sudu kao “prejudicirana” i “tendenciozna”.

Izrael dugo tvrdi da su teritorije službeno okupirane na temelju toga što su otete od Jordana i Egipta u ratu 1967, a ne od suverene Palestine.

Izvor: Al Jazeera i agencije