Izraelski ministar upozorio Ratni kabinet na ‘poteškoće’ u postizanju ciljeva u Gazi

Ministar Ratnog kabineta Izraelske vlade poslao je detaljno pismo upozorenja drugim članovima, u kojem kritizira odluke tijela čiji je član.

Eisenkot: Rat se vodi u skladu s taktičkim postignućima bez poteza koji ostvaruju strateška dostignuća (Getty Images)

Izraelska privatna televizija Channel 12 objavila je u ponedjeljak navečer da je Gadi Eisenkot, ministar Ratnog kabineta Izraelske vlade, uputio oštro pismo tom kabinetu, u kojem upozorava na sve veće poteškoće u postizanju ratnih ciljeva u Gazi.

Channel 12 navodi da je ministar Gadi Eisenkot prije otprilike sedmicu poslao poduže i detaljno pismo upozorenja drugim članovima Ratnog kabineta, u kojem kritizira odluke tijela čiji je član.

Izraelska televizija dodaje da je Eisenkot u svom pismu napisao: ”Nakon više od četiri mjeseca rata, bilo bi prikladno evaluirati postignuća i ispitati trendove za dalje praćenje”.

Eisenkot je nastavio: ”Prema mom mišljenju, u svjetlu izbjegavanja donošenja odlučujućih i važnih odluka, dolazi do sve većih poteškoća u ostvarivanju ratnih ciljeva”.

“Strateški plan za rat je posrnuo i praktično ugrožava postizanje ciljeva rata. Osim toga, ugrožava i strateški položaj Države Izrael”, dodao je u pismu, prenosi isti izvor.

‘Ratni kabinet mora donijeti određene odluke’

Eisenkot je rekao da su neki ciljevi samo djelimično ostvareni, kao što je smanjenje vlasti i vojne sposobnosti Hamasa, zatim vraćanje zarobljenika iz Pojasa Gaze i vraćanje sigurnosti za stanovnike u područjima u okolini Gaze.

Smatra kako nisu postignuti ciljevi da se okonča rat kako Gaza ne bi predstavljala buduću prijetnju Izraelu, kao ni jačanje lične sigurnosti i nacionalne otpornosti Izraelaca.

“U posljednja tri mjeseca praktično nije donesena nikakva odlučujuća odluka. Rat se vodi na temelju taktičkih postignuća, bez značajnijih poteza za ostvarivanje strateških ciljeva”, nastavio je.

Eisenkot je objasnio da Ratni kabinet mora donijeti određene odluke, što podrazumijeva i potpuni prelazak na treću fazu, a to je faza fokusiranih napada i upada s pozicioniranjem iza sigurnosne linije izvan Pojasa Gaze. Potrebno je postići i dogovor o razmjeni zarobljenika prije nego što nastupi mjesec ramazan, naglasio je.

Eisenkot smatra kako treba donijeti odluke da se spriječi eskalacija na Zapadnoj obali tokom ramazana, da se izraelski stanovnici vrate u svoje domove na sjeveru i jugu iz kojih su raseljeni nakon izbijanja rata, te uložiti napore da se pronađe civilna alternativa za Hamasovu vlast u Gazi, navodi Channel 12.

Kritikovao Netanyahua

Na kraju svog pisma Eisenkot je kritizirao premijera Benjamina Netanyahua i izraz “potpuna pobjeda”, koji je skovao, rekavši da bi Ratni kabinet trebao ozbiljno razmotriti taj koncept i praktično ga razjasniti, navodi isti izvor.

Izraelske vlasti još nisu dale nikakav komentar na Eisenkotovo pismo.

Važno je napomenuti da je Eisenkot bio načelnik Štaba Izraelske vojske od 2015. do 2019. godine, a njegov sin i nećak poginuli su u decembru 2023. u borbama u Pojasu Gaze.

Izrael od 7. oktobra 2023. godine vodi razarajući rat u Pojasu Gaze, koji je ostavio za sobom desetine hiljada poginulih i ranjenih, uglavnom žena i djece. Rat je izazvao i neviđenu humanitarnu katastrofu i ogromno uništavanja infrastrukture, što je dovelo do podizanja tužbe za genocid protiv Tel Aviva pred Međunarodnim sudom pravde.

Izvor: Agencije