Američki zvaničnik: Minimalan uspjeh Izraela u čišćenju tunela u Gazi

Mark Warner, predsjedavajući Obavještajnog odbora Američkog senata, rekao je da je Izrael postigao neznatan uspjeh u čišćenju i potpunom osiguravanju tunela u Pojasu Gaze.

Fotografija izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta unutar jednog od tunela u Gazi (Al Jazeera)

Mark Warner, predsjedavajući Obavještajnog odbora Američkog senata, rekao je da je Izrael postigao neznatan uspjeh u čišćenju i potpunom osiguravanju tunela u Pojasu Gaze.

Warner je rekao da je Izrael uspio riješiti pitanje samo manjeg dijela tih tunela, čija se dužina procjenjuje na 500 kilometara, prenosi CNN.

Krajem januara The Wall Street Journal je objavio, pozivajući se na izjave američkih i izraelskih zvaničnika, da je blizu 80 posto tunela Hamasa u Pojasu Gaze još netaknuto, nakon što ih je Izrael sedmicama pokušavao uništiti.

Zvaničnici iz Sjedinjenih Američkih Država i Izraela procjenjuju da je između 20 i 40 posto Hamasovih tunela oštećeno ili onesposobljeno, a većina njih je u sjevernoj Gazi.

Vojska iznenađena veličinom mreže tunela

Izraelski list Yedioth Ahronoth navodi da je vojska iznenađena veličinom mreže tunela, koju je izgradio palestinski otpor u Gazi, koja je premašila procjene vojnih komandanata u Izraelu za gotovo 600 posto.

Od 7. oktobra 2023. godine, Izrael vodi razarajući rat u Pojasu Gaze, koji je ostavio desetine hiljada civilnih žrtava, uglavnom žena i djece.

Rat je izazvao i nezapamćenu humanitarnu katastrofu i ogromno uništenje infrastrukture, zbog čega je podignuta tužba za genocid protiv Tel Aviva pred Međunarodnim sudom pravde.

S druge strane, izraelska okupacijska vojska objavila je da se broj poginulih u njenim redovima povećao na 573 otkako je rat počeo, dok je broj ranjenih 2.918.

Izvor: Al Jazeera i agencije