Al-Duwairi: Rat neće završiti prije ramazana, Rafah još izvan vatrenih obruča

Granični grad Rafah je još izvan obruča kopnenih borbi, ali nedavna uspostava protupožarnih brana ukazuje na moguće kopnene operacije.

Okupacijski avioni pokrenuli su napade, stvarajući vatrene pojaseve usred Pojasa Gaze, tačnije u gradu Deir al-Balahu i Al-Zawaidi, a centar gravitacije operacija i dalje je u zapadnom dijelu Khan Younisa (Reuters)

Okupacijski avioni pokrenuli su napade, stvarajući vatrene pojaseve usred Pojasa Gaze, tačnije u gradu Deir al-Balahu i Al-Zawaidi, a centar gravitacije operacija i dalje je u zapadnom dijelu Khan Younisa, dok je izraelsko bombardovanje Rafaha variralo od artiljerijskog djelovanja na istoku do napada vojnim avionima u centru.

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez al-Duwairi, u svom osvrtu na dešavanja u Pojasu, rekao je da je granični grad Rafah još izvan obruča kopnenih borbi, ali da nedavna uspostava protupožarnih brana ukazuje na moguće kopnene operacije.

Tokom analize na Al Jazeeri, Al-Duwairi kaže kako vjeruje da pristup izraelskog premijera Benjamina Netanyahua – koji poziva na nastavak vojnog pritiska na Hamas u nadi da će ga prisiliti na ustupke – ima najveću potporu u Izraelu, u odnosu na drugi pristup koji poziva na izbjegavanje kopnene bitke u Rafahu.

Rat se neće okončati prije ramazana

Ali, strateški stručnjak smatra da je načelnik Štaba okupacijske vojske Herzi Halevy postavio ograničenja prije provedbe operacije Rafah, uključujući i neophodnost pune koordinacije s Egiptom, kao i provođenje operacije prije same kopnene operacije.

Planirana je i dobrovoljna evakuacija i raseljavanje prema područjima Gush Katif i Al-Mawasi na jugu Pojasa Gaze, gdje je došao manji broj raseljenih, pri čemu je većina insistirala na ostanku u Rafahu uprkos opasnostima. Al-Duwairi dodaje da je izraelski scenario u to vrijeme bio nastavak prisilnog raseljavanja.

Na kraju svoje analize, vojni stručnjak zaključuje da, uprkos pozivu na zaustavljanje rata prije početka mjeseca ramazana 11. marta, na osnovu Netanyahuovih izjava ne očekuje da će rat biti zaustavljen prije ovog za muslimane najodabranijeg mjeseca.

Izvor: Al Jazeera