Sud u Nizozemskoj zabranio isporuku dijelova za izraelske borbene avione

Nizozemski sud naredio je državi da zaustavi isporuku dijelova za borbene avione F-35 koje Izrael koristi u bombardiranju Pojasa Gaze.

Borbeni avion F-35 je u Izraelu poznat pod hebrejskim imenom 'Adir' (Moćni) (Reuters)

Nizozemski sud naredio je državi da zaustavi isporuku dijelova za borbene avione F-35, koje Izrael koristi u bombardiranju Pojasa Gaze.

Naredba je uslijedila nakon žalbe organizacija za ljudska prava na odluku Nižeg suda, kojom je odbačen njihov argument da je isporuka dijelova pridonijela kršenju međunarodnog prava koje čini Izrael.

Borbeni avion F-35 je u Izraelu poznat pod hebrejskim imenom ‘Adir’ (Moćni).

Saučesništvo u zločinima

Slučaj je pred Okružnim sudom u Hagu pokrenut u novembru, na osnovu optužbi za saučesništvo u ratnim zločinima u Gazi, koje su organizacije za zaštitu ljudskih prava podnijele zbog izvoza u Izrael dijelova za borbene avione F35.

Organizacije, uključujući nizozemske ogranke Amnesty Internationala i Oxfama, tvrde da je “Nizozemska doprinijela širokom i ozbiljnom kršenju humanitarnog prava Izraela u Gazi” dozvolivši pošiljke rezervnih dijelova za izraelske borbene avione dok su sukobi u toku, prenosi Reuters.

Nizozemska ministrica odbrane odbila je komentirati slučaj, a nizozemski list NRC prenio je navode vladinih izvora da je Nizozemska dozvolila isporuku dijelova za izraelske vojne avione uprkos upozorenjima pravnih savjetnika da bi mogla prekršiti međunarodno pravo, jer se ti avioni koriste u bombardiranju u Pojasu Gaze.

Izvor: Al Jazeera