Sve jači pozivi na prekid vatre u Gazi stižu iz američkih gradova

Podrška koju SAD pruža Izraelu tokom rata izazvala je oštru podjelu među Amerikancima, dok se nastavljaju protesti i podižu tužbe protiv Bidenove administracije.

Protesti podrške Palestincima u New Yorku (AA)

Agencija Reuters saopćila je u četvrtak da je analiza gradskih podataka, koju je provela, pokazala da je blizu 70 američkih gradova donijelo rezolucije o izraelskom ratu u Gazi, od kojih većina poziva na prekid vatre. Time se povećava pritisak na predsjednika Joea Bidena da pomogne u okončanju borbi prije izbora zakazanih za novembar.

Agencija je objasnila da je najmanje 48 gradova donijelo simbolične rezolucije kojima se poziva na prekid izraelskog bombardiranja Gaze, dok je šest drugih gradova izdalo rezolucije koje šire pozivaju na mir. Doneseno je i 20 rezolucija u kojima se osuđuje napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Većina rezolucija koje pozivaju na prekid vatre donesene su u demokratskim državama, kao što je Kalifornija, dok je najmanje 14 rezolucija doneseno u neopredijeljenim državama poput Michigane, što bi moglo biti odlučujuće u Bidenovoj kandidaturi za reizbor protiv bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Reutersova analiza pokazala je da je Chicago najveći grad koji je pozivao na prekid vatre, a na tu odluku su pozvali i drugi gradovi, među kojima su Seattle, San Francisco i Carrboro u Sjevernoj Karolini te Wilmington u saveznoj državi Delaware.

Frustracija birača

Gabriela Santiago-Romero, članica Vijeća Detroita koja je glasala za rezoluciju o prekidu vatre u Michiganu, rekla je da glasanje za prekid vatre u Gazi odražava frustraciju, posebno mladih i nebijelaca, prema Bidenu i drugim liderima Demokratske stranke.

Dodala je da mladi birači žele rukovodstvo koje je spremno da ih sasluša, naglasivši da demokrate moraju saslušati njihove zahtjeve i ulagati u različitost.

Douglas Wilson, demokratski strateg u neopredijeljenoj državi Sjevernoj Karolini, rekao je kako je ovaj rat nešto što će biti na umu birača, pogotovo zbog prisustva muslimanskih i jevrejskih birača koji mogu odlučivati ​​o izborima u nekim državama.

Podrška koju Amerika pruža Izraelu tokom cijelog rata izazvala je oštru podjelu među Amerikancima, dok se nastavljaju protesti i podižu tužbe protiv Bidenove administracije. Anketa koju je proveo Reuters pokazuje da i Republikanska i Demokratska stranka podržavaju prekid vatre.

Izvor: Agencije