Uhapšeno nekoliko napadača nakon upada u zgradu televizije u Ekvadoru

Napadači su upali tokom živog TV prijenosa u studio i tjerali zaposlene da legnu na pod, dok su se u pozadini čuli pucnji i vika.

Nakon proglašenja vanrednog stanja kidnapovano je najmanje sedam policijskih službenika i dogodio se niz eksplozija širom Ekvadora (Reuters)

Policija Ekvadora saopštila je da je uhapsila nekoliko osoba nakon upada naoružane grupe napadača u zgradu televizije TC u gradu Guayaquil.

“Kao rezultat intervencije, naše policijske jedinice su do sada uspele da uhapse više subjekata”, navodi se u saopštenju i dodaje da su prikupljeni dokazi koji ih dovode u vezu sa zločinom, prenosi Tanjug.

Napadači su upali tokom živog TV prijenosa u studio i tjerali zaposlene da legnu na pod, dok su se u pozadini čuli pucnji i vika.

Unutrašnji oružani sukob

Incident se dogodio dan nakon što je predsjednik Daniel Noboa proglasio vanredno stanje zbog bjekstva iz zatvora vođe ozloglašene kriminalne grupe Adolfa Maciasa Villamara, zvanog Fito, koji je, između ostalog, osumnjičen za ubistvo jednog predsjedničkoga kandidata u Ekvadoru.

Noboa je, nakon incidenta u zgradi televizije TC, saopštio da je potpisao izvršni dekret kojim je proglasio da je u toj zemlji u toku unutrašnji oružani sukob.

On je naveo da je veliki broj organizovanih kriminalnih grupa označio kao terorističke organizacije, dodavši da je naredio oružanim snagama da izvedu vojne operacije kako bi neutralizovale te grupe.

Nestao iz ćelije

Fito je bio je na odsluženju 12-godišnje zatvorske kazne, ali su stražari u nedjelju, 7. januara primijetili da ga nema u ćeliji.

Od tada traje potraga za vođom moćne mafijaške grupe.

Noboa, koji je prije tri mjeseca stupio na dužnost kao najmlađi predsjednik u historiji zemlje, proglasio je vanredno stanje na period od 60 dana, koje između ostalog podrazumijeva privremenu zabranu javnih okupljanja i policijski sat.

Izvor: Agencije