Ekvador

Prema ekonomskim procjenama, u Latinskoj Americi bi kao posljedica pandemije korona virusa bez posla moglo ostati 45 miliona ljudi. Jedna od najteže pogođenih država u ovom dijelu svijeta je Ekvador. Više od milion ljudi nema posao, a još pet miliona ima poslove koje ne zna hoće li uspjeti zadržati.

Zdravstveni radnici u glavnom gradu Ekvadora kažu da su tamošnji bolnički kapaciteti popunjeni zbog porasta broja novozaraženih korona virusom. Liječnici navode kako bolesni liječničku pomoć čekaju na ulicama. Stopa zaraze ubrzano raste od kada su vlasti ublažile mjere ograničenja.

U cijelom Ekvadoru na snazi je policijski sat nakon višednevnih nasilnih protesta u glavnom gradu Quitu. Istovremeno, vlada i predstavnici starosjedilačkih zajednica pripremaju se za prve pregovore. Predsjednik Lenin Moreno izjavio je kako je spreman preispitati novi zakon kojim su, nakon 40 godina, ukinute subvencije za gorivo, što je i bio povod za proteste.   

U glavnom gradu Ekvadora Quitu, uveden je policijski sat u naseljima u kojima su smještene državne i financijske institucije, nakon što su se hiljade demonstranata sukobili sa snagama sigurnosti. Već šest dana traju protesti protiv odluke Vlade da ukine subvencije za gorivo, koje su na snazi protekla četiri desetljeća. Dio je to mjera štednje i […]

Predsjednik Ekvadora proglasio je vanredno stanje nakon što su demonstranti blokirali puteve u znak protesta protiv vladine odluke da okonča subvencije za naftu. Taj potez doveo je do rasta cijena goriva na benzinskim pumpama. Sindikati vozača stupili su u štrajk i kažu kako ne namjeravaju odstupiti dok odluka ne bude povučena.

Otkad je osnivač WikiLeaksa uhapšen, na institucije ekvadorske vlade pokušano je 40 miliona hakerskih napada.

16 Apr 2019