Izraelski ministar finansija opisao stanovnike Gaze kao ‘naciste’

Ako ne bude nas u Gazi, onda će biti dva miliona nacista koji će svakog jutra htjeti da nas unište, rekao je izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich.

Smotrich je pozvao da se ponovo uspostave doseljenička naselja u Pojasu Gaze kako bi se to područje stavilo pod kontrolu (Reuters)

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich opisao je stanovnike Pojasa Gaze kao “naciste”, ukazujući na potrebu ponovnog uspostavljanja doseljeničkih naselja na teritoriji Pojasa kako bi se to područje stavilo pod kontrolu.

“U Gazi živi dva miliona nacista. To je tempirana bomba s mehanizmom za istrebljenje Izraela”, rekao je Bezalel Smotrich, lider krajnje desničarske stranke Vjerski cionizam, u izjavi za izraelsku televiziju Channel 14.

Prema Smotrichu, “Izrael mora kontrolirati Gazu duže vrijeme, a to nećemo moći učiniti bez ponovne izgradnje doseljeničkih naselja.”

“Treba postojati jevrejsko prisustvo (u Gazi) duži vremenski period, kako se tamo ne bi razvio terorizam”, nastavio je.

“Ako ne bude nas u Gazi, onda će biti dva miliona nacista koji će svakog jutra htjeti da nas unište. Probudit ćemo se za 10 ili 15 godina i desit će se novi 7. oktobar”, dodao je ministar.

‘Dobrovoljna migracija’

Smotrich je ponovio da podržava takozvanu “dobrovoljnu migraciju” Palestinaca iz Pojasa Gaze.

Važno je napomenuti da su izraelski političari, uključujući ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira, Smotricha i Dannyja Danona, zastupnika u Knessetu ispred vladajuće stranke Likud, posljednjih sedmica pozivali da se podstakne “dobrovoljna migracija” Palestinaca iz Pojasa Gaze, što je izazvalo međunarodne i arapske kritike.

“Postupam u skladu s pravilima međunarodnog prava i ne protjerujem nikoga iz kuće silom, ali govorim da veliki dio stanovništva Gaze želi izaći odatle”, dodao je izraelski ministar finansija za izraelsku televiziju Channel 14.

Smotrich je bio jedan od najistaknutijih protivnika jednostranog povlačenja izraelske vojske i doseljenika iz Pojasa Gaze 2005. godine.

Izrael od 7. oktobra vodi razorni rat u Pojasu Gaze, u kojem je do nedjelje stradalo 22.835 osoba, a 58.416 ih je ranjeno, uglavnom žene i djeca. Rat je doveo do ogromnog uništenja infrastrukture i humanitarne katastrofe bez presedana, prema palestinskim i UN-ovim izvorima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada