Peticija protiv francuskog zakona kojim bi se kriminalizirao anticionizam

Bude li usvojen, zakon će sprječavati ukazivanje na zločine koje je Izrael počinio u Gazi, rekli su aktivisti.

Mnogi akademski radnici i naučnici kažu da je važna borba protiv antisemitizma, ali da je anticionizam legitiman (EPA)

Protiv zakona koji su predložili republikanski senatori u Francuskoj za kriminalizaciju anticionizma prikupljeno je više od 44.000 potpisa, u jeku sve većih kritika na račun izraelske vlade zbog rata u Gazi.

Od 3. novembra 44.405 ljudi učestvovalo je u kampanji potpisivanja koju je pokrenuo Kolektiv advokata za poštivanje međunarodnih obaveza Francuske (CJRF) kako bi reagirali na nacrt zakona koji kriminalizira anticionizam, piše agecija Anadolija.

U peticiji koju su potpisali učesnici ističe se da bi prijedlog zakona koji je iznijet u Senat spriječio “iskazivanje zločina koje je počinio Izrael u smislu međunarodnog prava”.

“Jasno je da nacrt zakona predstavlja ozbiljne rizike u smislu temeljnih sloboda”, navodi se u peticiji.

Deseci Palestinaca ubijeni u posljednja 24 sata

U napadima Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 22.835 Palestinaca, uključujući najmanje 10.000 djece i 7.000 žena, dok se na hiljade mrtvih još uvijek nalaze pod ruševinama, prema palestinskim vlastim.

Infrastruktura, uključujući bolnice i škole, također je uništena, premda je služila kao sklonište civilima.

Ujedinjeni naradi (UN) i međunarodne humanitarne organizacije navode da je Izrael počinio ratne zločine u Gazi.

izjavio je da su izraelske zastave spaljene u demonstracijama podrške Palestini i pokušao “anticionizam smatrati zločinom”.

Pod vodstvom senatora Stephana Le Ruduliera iz Republikanske stranke 16 senatora je u prijedlogu zakona koji su predali Senatu zatražilo da se oni koji dovode u pitanje postojanje države Izrael osude na godinu zatvora i 45.000 eura, a oni koji vrijeđaju Izrael na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 75.000 eura.

Za poticanje mržnje i nasilja protiv Izraela nacrt zakona predviđa pet godina zatvora i novčanu kaznu od 100.000 eura.

Odobrenje francuske Nacionalne skupštine zakona kojim se izjednačava antisemitizam s anticionizmom 2019. izazvalo je kontroverzu.

Dok su mnogi akademski radnici i naučnici naglašavali važnost borbe protiv antisemitizma, dijelili su mišljenje da je anticionizam legitiman.

Izvor: Agencije