Ukrajina: Rusija prvi put koristila sjevernokorejske rakete tokom invazije

Tužitelji iz regije Harkiv objavili su kako provode istragu o državi porijekla tri projektila kojima je Rusija u utorak pogodila glavni grad pokrajine.

U napadu na grad Harkiv ubijene su dvije osobe, a ranjene 62, saopćilo je tužilaštvo u petak (Reuters)

Rusija je gađala Ukrajinu projektilima koje joj je isporučila Sjeverna Koreja po prvi put od početka svoje invazije, rekao je u petak pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak, potvrđujući ranije tvrdnje Washingtona o isporukama sjevernokorejskog oružja, prenosi agencija Reuters.

“Više nema skrivanja…u sklopu svog otvorenog genocidnog rata, Ruska Federacija je po prvi put napala teritoriju Ukrajine projektilima dobijenim iz…Sjeverne Koreje”, napisao je Podoljak na društvenoj mreži X.

On nije predočio dokaze da su projektili sjevernokorejski, navodi Reuters i dodaje kako se Washington u četvrtak, u svom saopćenju, pozivao na deklasificirane obavještajne podatke.

“(Rusija) napada Ukrajince projektilima dobijenim od države u kojoj se građani muče u koncentracijskim logorima jer imaju neregistrirani radio prijemnik, razgovaraju s turistom, gledaju TV emisije”, istakao je je pomoćnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ubijene dvije, ranjene 62 osobe

Britanska agencija navodi kako do objave članka iz Moskve nije bilo komentara.

Ranije u petak, ukrajinski mediji citirali su guvernera istočne ukrajinske regije Harkiv koji je rekao da su projektili proizvedeni izvan Rusije ispaljeni na to područje krajem decembra i početkom januara.

Tužitelji iz regije Harkiv objavili su kako provode istragu o državi porijekla tri projektila kojima je Rusija u utorak pogodila glavni grad pokrajine. U njihovoj izjavi nije navedeno ime Sjeverne Koreje. U tom napadu na grad Harkiv ubijene su dvije osobe, a ranjene 62, saopćilo je tužilaštvo.

Ukrajinske zračne snage saopćile su ranije u petak da još ne mogu potvrditi državu proizvođača navedenih projektila.

Dok Sjedinjene Američke Države nisu htjele tačno navdesti koju je vrstu projektila Pjongjang poslao Rusiji, glasnogovornik SAD-a John Kirby rekao je da su imale domet od približno 900 km, te objavio grafiku koja pokazuje balističke rakete kratkog dometa (SRBM) KN-23 i KN-25.

Veći ugovor o isporuci oružja

Reuters podsjeća kako je Sjeverna Koreja pod embargom UN-a na oružje od kada je prvi put testirala nuklearnu bombu 2006. godine. Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a – odobrene uz podršku Rusije – zabranjuju državama da trguju oružjem ili drugom vojnom opremom sa Sjevernom Korejom.

U novembru su južnokorejske vlasti objavile kako je Sjeverna Koreja možda isporučila SRBM Rusiji kao dio većeg ugovora o naoružanju koji je također uključivao protivtenkovske i protivzračne projektile, artiljerijske i minobacačke granate i puške.

I Moskva i Pjongjang ranije su negirali da su vodili bilo kakve poslove s oružjem, ali su prošle godine obećali produbiti vojne odnose.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada