Washington ne vidi dokaze o genocidu u Gazi

Od početka agresije 7. oktobra prošle godine izraelska vojska ubila je u Gazi više od 22.000 Palestinaca, većinom žena i djece.

Žrtve izraelske agresije sahranjene u masovnoj grobnici u Khan Yunisu (Anadolija)

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller izjavio je da Sjedinjene Američke Države bilo kakve akcije u Gazi ne smatraju genocidnim, komentirajući započinjanje sudskog procesa Južne Afrike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u kojem ga (Izrael) optužuje za genocid, a u svjetlu njegovog rata u Pojasu Gaze.

Miller je na redovnoj konferenciji za novinare rekao: “Ove tvrdnje se moraju pažljivo provjeriti… Ne vidimo nikakve aktivnosti koje predstavljaju genocid… To je ono što je State Department utvrdio.”

Bijela kuća također smatra da je tužba Južne Afrike pred Međunarodnim sudom pravde, u kojoj optužuje Izrael da je počinio genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze, “neosnovana” i “kontraproduktivna”.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je: “Ova tužba nije zasnovana ni na kakvim činjenicama.”

Optužba za genocid

Ove izjave dolaze kao odgovor na zahtjev Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde od utorka da izda hitan proglas kojim se Izrael proglašava krivim zbog kršenja obaveza prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

Sud je saopćio da će na zahtjev Južne Afrike održati javne rasprave 11. i 12. januara, dok je Izrael rekao da će se braniti od ovih optužbi.

Tekuća izraelska agresija na Gazu rezultirala je ubijanjem više od 22.000 Palestinaca, većinom žena i djece, te uništenjem velikog dijela Pojasa, te izazvala humanitarnu katastrofu za 2,3 miliona stanovnika.

Međunarodni sud pravde osnovan je nakon Drugog svjetskog rata i najviše je sudsko tijelo Ujedinjenih naroda koje sudi državama u međusobnim sporovima. Iako su odluke suda pravno obavezujuće, on nema velikih ovlaštenja da bi ih proveo u praksi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada