Putin potpisao dekret o državljanstvu za strance angažovane u vojsci

Strani državljani koji su sklopili ugovor sa oružanim snagama ili drugim vojnim formacijama od početka “specijalne vojne operacije” u februaru 2022. godine, imaju pravo da podnesu zahtjev.

Aktuelni ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o davanju državljanstva strancima koji su angažovani u vojsci te države od početka rata u Ukrajini (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o davanju državljanstva strancima koji su angažovani u vojsci te zemlje od početka rata u Ukrajini, javlja Anadolija.

U uredbi, objavljenoj na vladinom portalu, navodi se da će strani državljani koji su sklopili ugovor sa oružanim snagama ili drugim vojnim formacijama od početka “specijalne vojne operacije” u februaru 2022. godine, imati pravo da podnesu zahtjev za rusko državljanstvo.

Pravo da apliciraju za rusko državljanstvo imaju i vojnici koji su u tom periodu otpušteni iz vojske, a moći će to učiniti i supružnik i djeca onih koji imaju pravo na prijavu.​​​​​

Poticaj za nove vojnike

Ruski predsjednik je u maju 2022. godine potpisao dekret kojim je olakšao postupak dobivanja ruskog državljanstva stranim državljanima koji su od početka rata potpisali ugovore o vojnoj službi s Oružanim snagama Rusije, u nastojanju da dođe do novih vojnika za rat protiv Ukrajine.

Osim stranih državljana, Kremlj je za rat u Ukrajini regrutovao i zatvorenike, među njima i one osuđene za najteža djela.

Izvještaj koji je objavio američki magazin Newsweek otkriva da je Rusija regrutirala više od 100.000 zatvorenika osuđenih za različita krivična djela ₋ među kojima je do sada i 1.000 žena ₋ da se bore u redovima njene vojske u Ukrajini otkako je izbio rat u toj zemlji u februaru 2022. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada