Norveška odobrila direktnu prodaju oružja i odbrambene opreme Ukrajini

Ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide naglasio je važnost podrške Ukrajini za norvešku i evropsku sigurnost.

Premijer Jonas Gahr Store rekao je da će Norveška podržati Ukrajinu sa 1,8 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći do kraja 2023. (EPA)

Norveška je odobrila direktnu prodaju oružja i odbrambene opreme Ukrajini i saopštila da je promjena politike stupila na snagu 1. januara, prenosi Anadolija.

Ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide naglasio je važnost podrške Ukrajini za norvešku i evropsku sigurnost.

“U vanrednoj sigurnosnoj situaciji koja je rezultat ruskog agresorskog rata, ključno je da nastavimo podržavati Ukrajinu. Podrška Ukrajini je važna za norvešku i evropsku sigurnost”, rekao je Eide.

Ministar odbrane Bjorn Arild Gram rekao je da će Norveška izdvojiti različite vrste opreme kako bi olakšala važnu ulogu “odbrambene industrije u trenutnoj situaciji sigurnosne politike”.

Stroga kontrola

Izvozne dozvole za direktnu prodaju bit će dozvoljene samo na individualnoj osnovi i bit će rigorozno procijenjene u strogim i odgovornim okvirima prema norveškim propisima o kontroli izvoza, navodi Ministarstvo vanjskih poslova.

Nordijska država se također obavezala da će Ukrajini pružiti dodatnu podršku za jačanje svoje protuzračne odbrane i finansijski pomoći toj ratom razorenoj zemlji da poveća proizvodnju municije, kao i da pruži finansijsku podršku sektoru zdravstva i obrazovanja.

Premijer Jonas Gahr Store rekao je da će Norveška podržati Ukrajinu sa 1,8 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći do kraja 2023. tokom Samita nordijskih zemalja 13. decembra.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada