Mađarska i Ukrajina žele susret čelnika što je prije moguće

Prema izvještajima, Kijev i Budimpešta dogovorili su osnivanje odbora koji će pripremiti prijedloge za prava etničkih Mađara koji žive u Ukrajini.

Šureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak i mađarski šef diplomatije Peter Szijjarto (Reuters)

Ukrajina i Mađarska su zainteresirane za susret svojih čelnika što je prije moguće, rekao je šef ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak nakon razgovora s mađarskim šefom diplomatije Petrerom Szijjartom.

Ukrajinski medij Evropeiska Pravda piše kako je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba, koji je također prisutvovao razgovoru, rekao kako su Kijev i Budimpešta dogovorili osnivanje odbora koji će pripremiti prijedloge za prava etničkih Mađara koji žive u Ukrajini.

Dvije zemlje spore se oko pitanja mađarske manjine. Budimpešta optužuje ratom pogođenu zemlju da ograničava prava oko 150.000 etničkih Mađara da se služe svojim jezikom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Orbanovi odnosi s Rusijom

Mađarski premijer Viktor Orban održava prijateljske odnose s Rusijom uprkos invaziji na Ukrajinu, a u decembru su sve članice Evropske unije osim Mađarske podržale otvaranje pristupnih pregovora s Kijevom. Blok je zaobišao Orbanovo protivljenje time što je on napustio prostoriju u trenutku donošenja odluke.

Mađarska je bila i jedina zemlja koja nije prihvatila evropski paket pomoći Ukrajini na sastanku na vrhu u decembru.

Szijjarto je u krajnje jugozapadni ukrajinski grad stigao nekoliko dana prije novog skupa na kojem će se ponovno pokušati izglasati taj paket vrijedan 50 milijardi eura.

Izvor: Agencije