Novi sastanci SAD-a i Kine: Dvije najveće svjetske ekonomije produbljuju dijalog

Ovaj sastanak nadovezuje se na dogovor predsjednika Bidena i Xija u novembru na sastanku u Woodsideu, saopćeno je iz Bijele kuće.

Sullivan i Yi održat će niz sastanaka u Bangkoku (Reuters)

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastat će se s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yiom u Bangkoku u petak i subotu, u skladu s dogovorom čelnika SAD-a i Kine da će produbiti dijalog između dvije najveće svjetske ekonomije.

Sastanak se održava nešto više od dva mjeseca nakon četverosatnog razgovora američkog predsjednika Joea Bidena i njegovog kineskog kolege Xi Jinpinga na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Franciscu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Biden i Xi dogovorili su se tada da će otvoriti predsjedničku “crvenu liniju”, obnoviti komunikaciju između dvije vojske te nastojati suzbiti proizvodnju fentanila, ali je i dalje ostalo otvoreno pitanje Tajvana.

“Ovaj sastanak nadovezuje se na dogovor predsjednika Bidena i Xija u novembru na sastanku u Woodsideu da će održavati stratešku komunikaciju i odgovorno upravljati odnosima”, saopćila je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Adrienne Watson.

Novi niz sastanaka

Sastanak u Bangkoku potvrdilo je u saopćenju i kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

“Kako je dogovoreno između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, Wang Yi održat će novi niz sastanaka s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom u Bangkoku”, navedeno je u saopćenju.

Sullivan će se, dodala je Watson, u Bangkoku sastati i s tajlandskim premijerom Sretthom Thavisinom i potpredsjednikom vlade Parnpreejem Bahiddha-nukarom.

“Na tim sastancima Sullivan će potvrditi važnost američko-tajlandskog sporazuma o savezništvu i partnerstvu te razgovarati o mogućnostima jačanja saradnje u nizu bilateralnih i globalnih pitanja”, saopćila je Watson.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada