Kijev istražuje pad ruskog aviona, Moskva razmatra dalje razmjene

Pri pokretanju istrage, ukrajinska sigurnosna agencija SBU u četvrtak je objavila kako „trenutno poduzima brojne mjere kako bi se razjasnile sve okolnosti obaranja“ ruskog aviona.

Očigledno je da se Rusi igraju sa životima ukrajinskih zatvorenika, sa osjećanjima njihovih rođaka i sa emocijama našeg društva', kaže Zelenski (Reuters)

Ukrajina je pokrenula krivičnu istragu obaranja ruskog vojnog transportnog aviona u kojem je, kako navodi Moskva, poginulo 65 Ukrajinaca ratnih zarobljenika, a istovremeno je Kremlj doveo u pitanje dalje razmjene zarobljenika.

U četvrtak su iz Kremlja naveli kako niko ne zna kako pad aviona Iljušin IL-76 ruske vojne avijacije u regiji Belgorod, na granici sa Ukrajinom, utjecati na razmjene zarobljenika. Ovaj stav iz Moskve je objavljen netom nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio Rusiju da se „igra sa životima“ zarobljenika.

Iz Ukrajine nisu naveli da li su njihovi zarobljeni vojnici poginuli – niti da li su uopće bili tu – u obaranju aviona koje se desilo u srijedu.

Pri pokretanju istrage, ukrajinska sigurnosna agencija SBU u četvrtak je objavila kako „trenutno poduzima brojne mjere kako bi se razjasnile sve okolnosti obaranja“ ruskog aviona.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov je incident nazvao „čudovišnim činom“.

„Niko vam sa sigurnošću ne može reći kako će ovo sve djelovati na prilike procesa razmjene“, prenosi njegove riječi agencija Interfax.

Moskva optužuje Kijev da je namjerno oborio avion sa 65 ratnih zarobljenika, šest članova posade i tri ruska vojnika čuvara dok su putovali ka Belgorodu.

Zelenski: Rusi se igraju sa životima zarobljenika

Ukrajina će insistirati na međunarodnoj istrazi u slučaju pada ruskog aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti Ruske Federacije, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je rekao da je pozvao ministra odbrane Rustema Umerova, vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Sergeja Šaptalu, načelnika Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Kirila Budanova i načelnika Službe bezbjednosti Ukrajine Vasilija Maljuka da dostave izvještaj o situaciji pada aviona i razmjeni ratnih zarobljenika.

“Očigledno je da se Rusi igraju sa životima zarobljenih Ukrajinaca, sa osjećanjima njihovih porodica i sa emocijama našeg društva. Neophodno je utvrditi sve precizne činjenice. Koliko je to moguće, s obzirom na to da se obaranje aviona dogodilo na ruskoj teritoriji, van naše kontrole”, istakao je Zelenski u sinoćnjem videoobraćanju, piše ukrajinska novinska agencija Ukrinform, prenosi Tanjug.

Zelenski je naglasio da je Glavna obavještajna uprava angažovana na otkrivanju sudbine svih zarobljenika, a Služba bezbjednosti istražuje sve okolnosti.

„Zadužio sam ministra vanjskih poslova Ukrajine da obavijesti partnere o podacima koji su dostupni u Ukrajini. Naša država će insistirati na međunarodnoj istrazi“, poručio je Zelenski.

Rusija tvrdi da je prevozila ukrajinske zarobljenike

Ruski mediji su prenijeli da se u Belgorodskoj oblasti srušio avion Il-76, koji se koristi za transport vojne tehnike i desantnih snaga.

Izvori u Oružanim snagama Ukrajine su naveli da je ova letjelica nosila rakete za protivzračne sisteme S-300, koje se koriste za masovno granatiranje Harkovske oblasti i drugih pograničnih regija Ukrajine.

„U avionu je bilo 65 zarobljenih pripadnika ukrajinske vojske koji su transportovani u Belgorodsku oblast na razmjenu, šest članova posade i tri čuvara“, navelo je rusko Ministarstvo odbrane, prenosi državna novinska agencija RIA Novosti. Nije dalo nikakve dokaze za ovu tvrdnju.

Nekoliko sati nakon toga, ukrajinska vojska je saopštila da je primijetila više ruskih vojnih transportnih aviona kako slijeću u Belgorod, nešto što povezuje s kontinuiranim ruskim raketnim napadima na Harkov i druge ukrajinske gradove.

“Ukrajina ima pravo da se brani i uništi sredstva zračnog napada agresora”, rekao je komandant Ratnog zrakoplovstva Ojkola Oleščuk.

Kremlj je rekao novinarima da istražuje izvještaje o avionu, jer je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao na hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, rekavši da Rusija ima za cilj da utvrdi “razloge ukrajinskog zločinačkog čina”.

Francuski portparol UN-a rekao je da će sastanak biti održan u četvrtak u 17:00.

Nije bilo zahtjeva da se osigura zračni prostor

Ukrajinska obavještajna agencija navela je u saopštenju da nema “pouzdane ili sveobuhvatne informacije” o tome ko je bio u avionu ili u kom broju.

Andrij Jusov, predstavnik Glavne obavještajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane, rekao je da razmjena zarobljenika između Rusije i Ukrajine bila zakazana u srijedu, javila je ukrajinska državna televizija Suspilne, pozivajući se na Radio Slobodna Evropa, medij sa sjedištem u Češkoj.

Jusov je dodao da do razmjene zatvorenika neće doći.

Vojni obavještajci su također rekli da od Ukrajine nije zatraženo da osigura sigurnost zračnog prostora oko Belgoroda za razliku od prethodnih razmjena i da nije bila obaviještena o tome koja će se transportna sredstva koristiti i koje rute.

“Na osnovu toga, možda govorimo o planiranim i namjernim akcijama Rusije da destabilizuje situaciju u Ukrajini i oslabi međunarodnu podršku našoj državi”, navodi se u saopštenju na Telegramu.

Na snimku koji je Baza, kanal povezan sa ruskim bezbjednosnim službama, objavio na Telegramu, vidi se kako velika letjelica pada nakon čega je uslijedila eksplozija.

Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov napisao je na društvenim mrežama da su istražitelji i radnici hitne pomoći već stigli na lokaciju u Koročanskom, okrugu u Belgorodskoj oblasti.

“Avion je pao u polje u blizini naseljenog mjesta. Svi u avionu su poginuli”, napisao je Gladkov na svom Telegram kanalu.

Avion Il-76 je dizajniran za prebacivanje trupa, tereta, vojne opreme i oružja. Obično ima petočlanu posadu i može prevesti do 90 putnika.

Harkov i Kijev su u utorak bile meta ruskih zračnih napada, pri čemu je poginulo najmanje 18 ljudi.

Rusija je u decembru optužila Ukrajinu da je izvela “teroristički napad” na civile u gradu Belgorodu, nakon što je ubijeno 25 ljudi.

Rusija je prošle sedmice optužila Ukrajinu da je ubila 27 ljudi u napadu na ukrajinski grad Donjeck koji je okupirala Rusija. Ukrajina je odbacila tu tvrdnju.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada