SAD pozvao Kosovo da razmotri odluku o ukidanju dinara

Odluka Centralne kosovske banke da će od 1. februara jedina dopuštena valuta na Kosovu biti euro izazvala je niz reakcija.

Direktor Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković tvrdi da je Centralna kosovska banka takvu odluku donijela kako bi pojačala egzodus Srba s Kosova (Reuters)

Sjedinjene Američke Države (SAD) zatražile su od Vlade Kosova da razmotri odluku kojom se srbijanski dinar isključuje iz platnog prometa u toj zemlji kako bi 1. februara jedina valuta na Kosovu bila euro.

“Zabrinuti smo da će uredba usvojena 27. decembra negativno utjecati na zajednicu Srba na Kosovu”, stoji u odgovoru glasnogovornika ambasade SAD-a na Kosovu za Radio Slobodna Evropa te se dodaje da se Vlada Kosova trebala konsultovati sa zajednicama koje ova odluka pogađa i osigurati dovoljno vremena za provedbu odluka kako bi se ublažio njihov utjecaj na građane.

Također SAD je pozvao Kosovo da ispuni svoju obavezu oko uspostavljanja Zajednice srpskih općina (ZSO) jer je to primarni mehanizam kroz koji bi Srbija mogla transparentno pružati finansijsku podršku institucijama i pojedincima u sklopu kosovskog pravnog okvira, prenosi Fena.

Burne reakcije

Odluka Centralne kosovske banke (CBK) da će od 1. februara jedina dopuštena valuta na Kosovu biti euro izazvala je niz reakcija pa je i Evropska unija zatražila od čelnika Kosova da objasne odluku o ukidanju dinara.

Platni promet Srbije u kontinuitetu funkcionira na Kosovu u većinskim srpskim sredinama i nakon ratnih sukoba 1999. godine, a dinari su u opticaju u trgovini, institucijama, ugostiteljstvu i ostalim privatnim uslužnim djelatnostima, dok se u dinarima isplaćuju i plaće i penzije.

Direktor Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković tvrdi da je Centralna kosovska banka takvu odluku donijela kako bi pojačala egzodus Srba s Kosova.

Izvor: Agencije