Najmanje 18 poginulih u ruskim napadima na Ukrajinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je snažan odgovor, dok spasioci na temperaturama ispod nule pokušavaju pronaći preživjele ispod ruševina.

U glavnom gradu Ukrajine oštećene su stambene zgrade, kao i medicinske i obrazovne ustanove (AP)

Najmanje 18 osoba je ubijeno, a više od 130 povrijeđeno nakon što je Rusija talasima projektila napala najveće gradove Ukrajine.

U svom večernjem obraćanju, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija lansirala četrdesetak različitih tipova projektila.

Pogođeno je više od 200 različitih lokacija, uključujući 139 stambenih zgrada, rekao je Zelenski. “Tu su živjeli obični ljudi.”

Obećao je snažan odgovor.

“Ruski rat će se sigurno vratiti kući, tamo odakle je ovo zlo krenulo, gdje mora biti ugušeno”, rekao je.

Sjeveroistočni grad Harkov pretrpio je tri talasa napada. Meta napada bio je i glavni grad Kijev, kao i centralna Ukrajina, dok je južna regija Herson bila izložena kontinuiranom granatiranju.

Zarobljeni ispod ruševina

Oleksandra Terekhovič istrčala je na hodnik svoje kuće u Harkovu nakon prve eksplozije. Druga eksplozija pogodila je susjednu zgradu, rekla je.

“Naša zemlja već dvije godine prolazi kroz ovo. Preživljavamo horor”, rekla je novinskoj agenciji AFP.

Nemilosrdno rusko bombardovanje Ukrajincima ne daje ni trenutka mira, dok na 1.500 kilometara dugoj liniji fronta jedva da je bilo napretka.

Analitičari kažu da je Rusija krajem prošle godine skladištila projektile, pripremajući kampanju za koju je američki dužnosnik rekao da je pokušaj da se ispitaju slabosti ukrajinske protuzračne odbrane.

Rusije je lansirala četrdesetak različitih tipova projektila, rekao je Zelenski (Reuters)

Regionalni guverner Harkova Oleh Siniehubov rekao je da je u prva dva napada na grad, u kojima je Rusija koristila S-300, Kh-32 i hipersonične rakete Iskander, oštećeno više od 100 stambenih blokova. U napadu koji je izveden u utorak navečer pogođeni su stambena zgrada i druga infrastruktura, a više osoba je povrijeđeno.

Gradonačelnik Ihor Terekhov rekao je da su ljudi zarobljeni u ruševinama na temperaturama od minus sedam stepeni Celzija.

Više od 10.000 civilnih žrtava

Hitne službe Kijeva prijavile su razaranje u četiri okruga.

Kako navode, u glavnom gradu Ukrajine oštećene su stambene zgrade, kao i medicinske i obrazovne ustanove. Šteta je nastala i pored ureda Ujedinjenih nacija, rekla je rezidentna koordinatorica Denise Brown.

Meta napada bio je i Pavlohrad, industrijski grad u istočnoj regiji Dnjepar. Jedna osoba je poginula, a oštećene su dvije škole i osam zgrada, saopćio je ured predsjednika.

Oružane snage Ukrajine uništile su 22 projektila, a gotovo 20 oborile iznad Kijeva, saopćila je gradska vojna uprava.

UN navodi da nedavni ruski napadi predstavljaju “alarmantan preokret” prošlogodišnjeg trenda u kojem je zabilježen pad civilnih žrtava.

Prema podacima UN-a, od početka ruske invazije u februaru 2022. ubijeno je više od 10.000 civila, a gotovo 20.000 je ranjeno.

Kijev negira da je u posljednjem bombardovanju gađao civile.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su mete napada bile kompanije koje proizvode projektile, eksplozive i municiju.

Izvor: Agencije