Poljska i Ukrajina će uskoro riješiti spor u vezi granice

Varšava je ključni saveznik Kijeva u ratu protiv Rusije, ali njihovi odnosi pogoršali su se zadnjih mjeseci zbog blokada granice.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (desno) pozdravlja poljskog premijera Donalda Tuska (lijevo) prije njihovog sastanka u Kijevu (AFP)

Čelnici Poljske i Ukrajine obećali su u ponedjeljak da će uskoro riješiti politički spor koji opterećuje njihov ratni savez i da će ojačati odbrambenu saradnju.

Tokom prve posjete susjednoj Ukrajini u svojstvu premijera, Donald Tusk prenio je u ponedjeljak poruku prijateljstva predsjedniku Volodimiru Zelenskom i rekao da su strane postigle dogovor u vezi demonstracija poljskih vozača kamiona.

“Poljska će učiniti sve kako bi povećala izglede Ukrajine za pobjedu u ovom ratu”, rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare, javlja Reuters, a prenosi Hina.

Blokada granica

Varšava je ključni saveznik Kijeva u ratu protiv Rusije, ali njihovi odnosi pogoršali su se zadnjih mjeseci zbog blokada granice.

Vozači kamiona su prošle sedmice pristali do 1. marta suspendovati proteste kojima su tražili da se ukinu dozvole ukrajinskim vozačima za slobodan pristup Evropskoj uniji.

“Razumijemo razloge koji su doveli do ovakve situacije, ali prije svega pozivamo da se obrati pažnja na veličinu prijetnje s kojom su suočeni naši narodi”, rekao je Zelenski, dodajući da pozdravlja napore koje Poljska ulaže u vezi tog pitanja.

Čelnici su pozdravili planove za zajedničku proizvodnju oružja, a Zelenski je na platformi X objavio da su razgovarali o “novom obliku saradnje u cilju kupovine većih količina oružja za ukrajinske potrebe” ne ulazeći u detalje.

Nabavka oružja

Poljska vlada razmatra kako poslati više municije i vojne opreme Ukrajini u sklopu novog paketa pomoći, izjavio je ranije ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.

Ukrajinski saveznici posljednjih sedmica pokušavaju uvjeriti zemlju da su posvećeni njenoj dugoročnoj odbrani od snaga Kremlja usred zabrinutosti da bi podrška Zapada mogla oslabiti. Britanski premijer Rishi Sunak i novi francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne također su nedavno posjetili Kijev.

Posjeta Tuska poklapa se s Danom jedinstva kojim Ukrajina slavi ujedinjenje istoka i zapada zemlje 1919. godine.

Zelenski je tim povodom objavio planove da se ponudi dvojno državljanstvo Ukrajincima i njihovim potomcima koji žive u inozemstvu, osim u Rusiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije