Krivične prijave protiv izraelskog predsjednika u Davosu

Švicarski tužitelji potvrdili su da su protiv Herzoga podnesene krivične prijave, no nisu iznijeli detalje o prirodi i broju prijava.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog prisustvovao je Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu (AP)

Protiv izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga podnesene su krivične prijave tokom njegovog boravka na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, potvrdili su švicarski tužitelji.

“Krivične prijave će biti razmotrene po uobičajenom postupku”, saopćili su iz Ureda švicarskog državnog tužitelja, dodajući da će kontaktirati Ministarstvo vanjskih poslova “kako bi ispitali pitanje imuniteta Isaaca Herzoga”, prenosi Reuters.

U teoriji, treće zemlje nemaju krivičnu nadležnost nad djelima aktuelnih šefova država, šefova vlada i ministara vanjskih poslova drugih zemalja.

Tužilaštvo nije objavilo ko je podnio prijave.

Glasnogovornik Herzogovog ureda nije komentarisao izjavu švicarskih tužitelja. Naveo je samo da je Herzog otišao u Davos kako bi predstavio izraelsko stajalište o situaciji u Gazi.

‘Pravni postupak za zločine protiv čovječnosti’

Novinska agencija AFP dobila je saopćenje naslovljeno “Pravni postupak za zločine protiv čovječnosti” iza kojeg navodno stoje osobe koje su podnijele prijave. Navedeno je da je nekoliko osoba koje nisu imenovane podnijelo prijave saveznim tužiteljima i kantonalnim vlastima u Baselu, Bernu i Zürichu.

U saopćenju se navodi da da tužitelji traže krivični progon paralelno sa slučajem koji je pred Međunarodnim sudom pravde Ujedinjenih nacija (ICJ) pokrenula Južnoafrička Republika, koja je optužila Izrael da je tokom ofanzive u Gazi počinio genocid.

Iako bi mogle proći godine dok Međunarodni sud pravde (ICJ) ne donese konačnu presudu, Južnoafrička Republika zatražila je od suda da odredi “privremene mjere” – naredbu Izraelu da zaustavi rat – dok je slučaj u toku.

Izrael je optužbe Južnoafričke Republike opisao kao “neutemeljene” i “krvnu klevetu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada