Rusija kaže da neće razgovarati o kontroli nuklearnog naoružanja sve dok SAD podržava Ukrajinu

Prema ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, Sjedinjene Američke Države teže vojnoj nadmoći nad Rusijom.

Lavrov: Zražimo da Zapad napusti politiku potkopavanja ruskih interesa i umjesto toga ih počne uvažavati (Reuters)

Rusija je poručila da je nemoguće razgovarati o kontroli nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama a da se ne uzme u obzir situacija u Ukrajini, optuživši Washington da želi ostvariti vojnu nadmoć.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je na konferenciji za medije da je Washington predložio razdvajanje ta dva pitanja i obnovu razgovora o “strateškoj stabilnosti” između dvije zemlje koje posjeduju najveći nuklearni arsenal na svijetu. Međutim, Lavrov je rekao da je taj prijedlog Rusiji neprihvatljiv zbog podrške Zapada Ukrajini.

S obzirom da sporazum Novi START, koji ograničava broj nuklearnih bojevih glava, ističe u februaru 2026. godine, izostanak dijaloga se ne može zanemariti, piše Reuters a prenosi Hina. Ako ne dođe do dijeloga, dvije bi zemlje ostale bez sporazuma o kontroli nuklearnog oružja u trenutku kada su napetosti između njih dostigle najveći nivo od Kubanske krize 1962. godine, navode agencije.

‘Zapad bez interesa za rješavanje Ukrajinske krize’

“Ne vidimo ni najmanji interes SAD-a ili NATO-a da se ukrajinska kriza riješi i da se posluša što Rusiju zabrinjava”, rekao je Lavrov i optužio Zapad da potiče Ukrajinu da dalekometnim oružjem napada duboko u ruski teritorij, uključujući napad na Belgorod u kojem je krajem godine poginulo 25 ljudi.

Prema Lavrovu, Sjedinjene Američke Države teže vojnoj nadmoći nad Rusijom.

Ponovio je da nema nikakve osnove za pregovore o kontroli naoružanja sve dok Zapad vodi “hibridni rat” protiv Rusije.

“Ne odbacujemo tu mogućnost u budućnosti, ali je prije toga tražimo da Zapad napusti politiku potkopavanja ruskih interesa i umjesto toga ih počne uvažavati”, zaključio je Lavrov.

Izvor: Agencije