Vizija Washingtona: Sigurnost za Izrael i država za Palestince

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost trdi da SAD nastoji ‘deeskalirati’ Bliski istok, uprkos njihovim napadima na Huse u Jemenu.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan kaže da SAD ima način da spriječi širenje rata iz Pojase Gaze na regiju (AFP)

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da vizija Washingtona za dan nakon rata u Pojasu Gaze uključuje regionalnu normalizaciju i sigurnost za Izrael i državu za Palestince.

Sullivan je u govoru na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, dodao da Izrael mora poštovati međunarodne zakone tokom svojih vojnih operacija u Pojasu Gaze.

Sullivan je naglasio da će Sjedinjene Američke Države nastaviti raditi s ostatkom zemalja na oslobađanju zatvorenika i osigurati da Palestinci imaju pristup vodi, hrani, lijekovima i sigurnosti koja im je potrebna i koju zaslužuju.

‘SAD imaju način da spriječe širenje rata’

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost naznačio je da Sjedinjene Američke Države nastoje “deeskalirati” Bliski istok, uprkos njihovim napadima na Huse u Jemenu.

On smatra da tok sukoba sa Husima zavisi od “onih koji imaju uticaj, prije svega na Teheran, ali i druge prijestolnice Bliskog istoka”.

Sullivan je rekao da Sjedinjene Američke Države imaju “način” da spriječe širenje rata iz Pojasa Gaze na regiju.

“Vrijedno radimo sa našim partnerima u raznim zemljama u regiji kako bismo pronašli put da zaustavimo širenje sukoba”.

U istom kontekstu norveški ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide je na Forumu u Davosu rekao da brojne evropske i arapske zemlje i Sjedinjene Američke Države rade na razvoju vizije za formiranje ujedinjene palestinske vlade koja će moći privući sredstva za obnovu Pojasa Gaze.

Dodao je da Norveška smatra da palestinskim teritorijama treba upravljati Palestinska samouprava, a vlast koja upravlja palestinskim teritorijama mora biti onakva kakvu je Palestinci žele.

Istakao je da je rad na rješenju dvije države postao hitan sa širenjem sukoba u regiji i da samo Sjedinjene Američke Države i izraelski narod mogu utjecati na stav Izraela

Izvor: Al Jazeera i agencije