Vođa kenijskog kulta izgladnjivanja suočava se s optužbama za terorizam zbog masovnih smrti

Paul Mackenzie uhapšen je u aprilu prošle godine, nakon otkrića masovne grobnice koja je sadržavala preko 400 tijela, od kojih su mnogi umrli od gladi.

Paul Mackenzie se suočava s optužbama za ubistvo i terorizam (Reuters)

Vođi kulta iz Kenije, Paul Mackenzie, sudit će se za ubistvo i terorizam, javlja BBC.

Uhapšen je u aprilu prošle godine, nakon otkrića masovne grobnice koja je sadržavala preko 400 tijela, od kojih su mnogi umrli od gladi. Tijela 429 osoba, uključujući djecu, iskopana su u području Shakahola, zabačenoj šumi otprilike dva sata zapadno od Malindija. Tužioci iz Kenije rekli su da će se njemu i još 94 članova kulta suditi sutra u Malindiju.

Mackenzie je ohrabrio članove svoje ‘Međunarodne crkve dobrih vijesti’ da se presele u njegovu komunu, gdje su se ‘spremali za smak svijeta’. Jedan od svjedoka je novinarima BBC-a rekao da su ljudi u januaru prošle godine dobili naredbu da počnu postiti kako bi stigli u raj.

Negirao odgovornost

Samoproglašeni svećenik negirao je svoju odgovornost za masovne smrti te rekao da je nemoguće da je on kriv za njih, jer je svoju crkvu zatvorio 2019. godine.

Istražitelji su nekoliko puta tražili da mu se produži zatvor tokom istrage.

Navode da je tokom njihove istrage prikupljeno dovoljno dokaza da njega i ostale koji su imali učešća u ovom slučaju, optuže za krivična djela uključujući ubistvo, napad i ‘omogućavanje izvršenja terorističkog akta’.

Od 95 osumnjičenih, 64 je pronađeno u Šakaholi i prvobitno su tretirani kao žrtve i prebačeni u centar za spašavanje. Međutim, istražitelji su kasnije otkrili da su mnogi od njih imali djecu koja su umrla u šumi. Neki od njih davali su lažna imena i identitete i nisu odgovarali za svoju djecu.

Mackenzie je prošlog novembra osuđen za nezakonito upravljanje filmskim studijem povezanim s njegovim propovijedanjem i distribucijom filmova bez važeće dozvole za snimanje.

Izvor: Agencije