Kenija

Zajednica autohtonih stanovnika u kenijskim šumama decenijama se bori za opstanak nakon što je deložirana sa zemlje svojih predaka. Pripadnici naroda Ogiek tvrde da su im sudovi dali zakonsko pravo na život u šumama. Ali iz Vlade kažu da njihova naselja i način života uništavaju ionako narušen ekosistem. Catherine Soi izvještava iz šumskog kompleksa Mau […]

Stanovnici jednog grada na zapadu Kenije traže od Vlade u Londonu naknadu za prisilno raseljavanje iz svojih domova i poljoprivrednog zemljišta tijekom britanske kolonijalne vlasti u prvoj polovici 20. stoljeća. Mještani su otjerani radi osnivanja plantaža. Većina deložiranih od tada živi u siromaštvu, dok međunarodne prehrambene tvrtke profitiraju od njihove zemlje. Malcolm Webb posjetio je […]

Gotovo pola miliona izbjeglica u kampovima u Keniji živi u teškim uslovima, a zbog epidemije korona virusa rizik za njihovo zdravlje je još veći. Kampovi su pretrpani i izbjeglice nemaju pristup osnovnim zdravstvenim uslugama. U zemlji je do sada zabilježeno gotovo 500 slučajeva zaraze, a 24 osobe su preminule.

Nakon poplava i klizišta u Keniji, preživjeli traže tijela najbližih. Do sada je potvrđeno da je 65 osoba poginulo, dok je 120.000 pogođeno katastrofom. Mnoge zajednice su odsječene i pomoć do njih još nije stigla. U jednoj od tih zajednica bila je ekipa Al Jazeere.  

Prije dvije godine, Kenija je zabranila upotrebu plastičnih kesa. Ali, uprkos novim mjerama, zagađenje je sve veći problem. Predsjednik Uhuru Kenjata najavio je potpunu zabranu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu do juna naredne godine.

Kenijske vlasti su naložile provjeru stanja svih školskih zgrada širom zemlje nakon urušavanja krova jedne škole u Nairobiju, kada je osam učenika poginulo, a 64 ozlijeđeno. Dvoje djece je u kritičnom stanju.