Trump pobjeđuje na predizborima u Iowi, učvršćujući status favorita

Trump se nakon ključnog glasanja približio trećoj uzastopnoj nominaciji za Republikansku stranku.

Donald Trump ostvario je nadaleko očekivanu pobjedu nad bivšom izaslanicom UN-a Nikki Haley i guvernerom Floride Ronom DeSantisom (Reuters)

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump uvjerljivo je pobijedio na predsjedničkim izborima u Iowi, učvrstivši svoj status republikanskog favorita dok nastoji ponovno preuzeti dužnost u Bijeloj kući ove godine.

Trump je lako pobijedio bivšu američku ambasadoricu Ujedinjenih naroda Nikki Haley i guvernera Floride Rona DeSantisa u očekivanim rezultatima u ponedjeljak, pomaknuvši ga korak bliže osiguravanju treće uzastopne predsjedničke nominacije.

Trump je osvojio najmanje 20 od 40 delegata, pri čemu je DeSantis osvojio osam, a Haley sedam, pokazali su privremeni rezultati, a američki su mediji raspisali natjecanje na državnom nivou oko 30 minuta nakon početka glasanja.

Osnivač biotehnološkog startupa Vivek Ramaswamy, koji je osvojio dva delegata, objavio je nakon što su rezultati stigli da odustaje od utrke i da će podržati Trumpa.

Trumpova uvjerljiva pobjeda ukazuje na njegovu kontinuiranu dominaciju nad Republikanskom strankom, čak i dok se suočava s rastućim pravnim problemima uključujući četiri krivične optužnice. Očekuje se da će se Trump pojaviti pred sudom u New Yorku u utorak dok porota razmatra hoće li platiti dodatnu odštetu piscu koji je protiv njega dobio na sudu pet miliona dolara u slučaju koji ga tereti za seksualni napad i klevetu.

Trumpovo pravno osporavanje malo je utjecalo na njegovu potporu među republikancima, od kojih mnogi smatraju da su postupci protiv njega politički motivirani.

Jasan Trumpov stav prema republikanskoj bazi

Iowa ima mješovitu evidenciju predviđanja konačnog republikanskog kandidata – George W. Bush bio je posljednji predsjednički kandidat GOP-a koji je osvojio državu 2000. godine, ali uglavnom ruralna država Srednjeg zapada smatra se važnom odskočnom daskom za kandidate koji se natječu za delegate u New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini.

Stanovnici Iowe izdržali su opasno hladno vrijeme kako bi se okupili u više od 1.600 škola, društvenih centara i drugih mjesta za prvo glasanje u predsjedničkoj utrci 2024. godine.

Uoči predstranačkih izbora u Iowi, Trumpov stav prema republikanskoj bazi bio je jasan, s anketama koje su pokazivale da biznismen koji je postao političar ima dvocifrenu prednost nad svojim suparnicima.

Mnogi republikanski glasači u Iowi vide Trumpa kao najboljeg kandidata za rješavanje njihovih briga oko ekonomije, rekordnih nivoa pristiglih izbjeglica i migranata na južnu granicu te globalne nestabilnosti.

“Trebamo nešto drugačije od onoga što sada radimo. Ne funkcionira. Zarađivao sam više novca nego ikad, a sada sam veći švorc nego što sam ikad bio”, rekao je David Brunell, 32-godišnji Trumpov pristaša za Al Jazeeru prije stranačkih sastanaka.

“To puno govori o tome u kakvom je stanju ekonomija.”

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada