Husi kažu da će nastaviti napade na brodove koji idu ka Izraelu

Više od tri mjeseca nakon početka rata u Gazi, raste zabrinutost da će se sukob proširiti u regionalni požar.

Napadi Huta na brodove u Crvenom moru koji su povezani sa Izraelom predstavljaju značajan međunarodni problem (EPA)

Glasnogovornik grupe Husi Mohammed Abdulsalam izjavio je danas da se stav jemenske grupe o ratu u Gazi nije promijenio nakon američko-britanskih udara na Jemen.

“Napadi na izraelske brodove će se nastaviti”, rekao je Abdulsalam, prenosi Tanjug navode Reutersa.

Prema njegovim riječima, zahtjevi grupe i dalje se odnose na prekid izraelskih napada na Gazu i omogućavanje da humanitarna pomoć stigne na sjever i jug Pojasa.

Strah od širenja rata

Više od tri mjeseca nakon početka rata u Gazi, raste zabrinutost da će se sukob proširiti u regionalni požar. Posljednjih su sedmica Huti u više navrata napadali brodove u Crvenom moru na putu za Izrael. Kao odgovor, SAD i saveznici bombardirali su položaje grupe u Jemenu.

U međuvremenu je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian još jednom odbacio optužbe da je njegova zemlja direktno umiješana u napade.

“Snage otpora u regiji, uključujući Jemen, djeluju nezavisno i unutar okvira svojih interesa”, rekao je ministar u nedjelju, prenosi IRNA. Huti sebe vide kao dio “osovine otpora”, mreže u borbi protiv Izraela, zajedno s drugim grupama u regiji koje su u savezu s Iranom.

Napadi Huta na brodove u Crvenom moru koji su povezani sa Izraelom predstavljaju značajan međunarodni problem, požalile su se u zajedničkoj izjavi vlade 12 zemalja, uključujući Njemačku i SAD, ističući da kroz Crveno more prolazi gotovo 15 posto međunarodne pomorske trgovine na putu od Sredozemnog mora do Indijskog okeana.

Izvor: Agencije