Ukrajina optužuje Rusiju za korištenje zabranjenog suzavca na ratištu

Plin obično koriste policijske snage, ali je njegova upotreba u ratu zabranjena po UN-ovoj Konvenciji o hemijskom oružju.

Eksplozivi koji sadrže plin sa hemijskom tvari CS, poznatiji kao suzavac, navodno su ispaljeni iz dronova ili artiljerijskom paljbom (Reuters)

Ukrajina optužuje Rusiju za korištenje eksploziva koji sadrži zabranjene hemijske spojeve protiv ukrajinskih vojnika u njihovim rovovima, saopćio je glavni štab ukrajinske vojske.

Glavni štab ukrajinske vojske tvrdi da je od početka rata prije gotovo dvije godine zabilježeno 626 slučajeva ruskog korištenja suzavca.

Od početka januara 2024. zabilježen je 51 slučaj s trendom porasta do 10 napada dnevno, navodi štab, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Eksplozivi koji sadrže nadražujući plin sa hemijskom tvari CS, poznatiji kao suzavac, navodno su ispaljeni iz dronova ili artiljerijskom paljbom.

Vojnici navodno imali zaštitnu opremu

Taj plin obično koriste policijske snage, ali je njegova upotreba u ratu zabranjena po UN-ovoj Konvenciji o hemijskom oružju koju je potpisala Rusija.

Ukrajinske tvrdnje nisu se mogle nezavisno provjeriti.

Kraljevski institut ujedinjenih službi za odbrambene i sigurnosne studije (RUSI) pisao je u junu 2023. o mogućoj ruskoj upotrebi nadražujućih plinova na temelju izvještaja ruske državne televizije.

Budući da su ukrajinski vojnici imali zaštitnu opremu protiv nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja, suzavac im nije mogao puno naštetiti, analizirao je institut.

Međutim, nošenje gas maski predstavlja smetnju u borbi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada