Zelenski na baltičkoj turneji odlučno odbacio prekid vatre s Rusijom

Zelenski je istakao da je Moskva trenutno prisiljena nabavljati oružje iz Irana i Sjeverne Koreje za rat protiv Ukrajine.

Zelenskog je u Tallinu dočekala premijerka Estonije Kaja Kallas (EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u srijedu i četvrtak u baltičkim zemljama prikupljao vojnu i političku podršku, odlučno je odbacio ideju o prekidu vatre s Rusijom, rekavši da bi to samo koristilo Moskvi dajući joj vremena da obnovi svoje oružane snage, prenosi Hina.

Rusija ima “veliki” manjak u bespilotnim letjelicama, artiljeriji i projektilima, a Kremlj bi iskoristio stanku u borbama da obnovi zalihe tog oružja, rekao je Zelenski u četvrtak tokom posjete Estoniji.

Zelenski je dodao da je Moskva trenutno prisiljena nabavljati oružje iz Irana i Sjeverne Koreje za rat protiv Ukrajine.

“Prekid vatre također bi dao Rusiji priliku da premjesti i pregrupira svoje snage, potencijalno stavljajući ukrajinske trupe u lošiji položaj u budućim borbama. Obustava neprijateljstava mogla bi omogućiti ruskim snagama da nas “nadvladaju, a mi to nećemo riskirati”, rekao je Zelenski sažimajući svoje stajalište.

Zelenski se u Tallinu sastao i s estonskim predsjednikom Alarom Karisom (EPA)

Zelenski je to rekao nakon sastanka s estonskim predsjednikom Alarom Karisom. Sletio je u glavni grad Tallinn u četvrtak u sklopu turneje po tri zemlje po Baltiku. Bio je u Litvaniji u srijedu, a kasnije u četvrtak krenuo je u Latviju, dok pokušava prikupiti međunarodnu podršku svojoj zemlji, koja se gotovo dvije godine brani od ruske invazije.

Umor od rata

Međutim, sve je više znakova umora od rata u jednom od glavnih saveznika Kijeva, Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u nekim dijelovima Evrope.

Bivše sovjetske republike Litvanija, Estonija i Latvija su među najodlučnijim zagovornicima Ukrajine, pružajući Kijevu dosljednu vojnu, finansijsku i humanitarnu podršku.

Tri države članice EU-a također se zalažu za strožije sankcije Moskvi na nivou EU-a i više isporuka oružja Kijevu.

Zelenski je u Tallinnu nastavio svoju kampanju za brzi ulazak Ukrajine u NATO odbrambeni savez, rekavši da to ne bi bila samo najbolja sigurnosna garancija za Ukrajinu, već i za baltičke države i Poljsku, koje sve graniče s Rusijom.

Zelenski je zahvalio Estoniji na “konstantnoj opipljivoj podršci” koju država članica EU-a i NATO-a pruža.

Estonija, zemlja od 1,2 miliona stanovnika, obavezala se dati Ukrajini 0,25 posto svog godišnjeg budžeta za odbranu do 2027. Ukupna pomoć Estonije od početka rata tada će iznositi 1,2 milijarde eura.

Snažna podrška Latvije

Iz Estonije, Zelenski se uputio u susjednu Latviju, gdje je predsjednik Edgars Rinkevičs obećao daljnju vojnu pomoć.

Nakon sastanka sa Zelenskim, Rinkevičs je najavio da će sljedeći paket pomoći uključivati haubice, topove od 155 mm, protutenkovske i protuzračne odbrambene sisteme, raketne bacače, terenska vozila, ručne granate, helikoptere i drugu opremu.

Predsjednik Latvije Edgars Rinkevičs obećao je Zelenskom daljnju vojnu pomoć (EPA)

Latvija također želi ove godine obučiti 3.000 ukrajinskih vojnika i podržati Ukrajinu proizvodnjom dronova.

“Vlada, naša država i naš narod nastavit će pružati Ukrajini svu potrebnu podršku”, istaknuo je Rinkevičs.

Prema njegovim riječima, Latvija je pružila pomoć u vrijednosti od 600 miliona eura, što je jednako 1 posto BDP-a zemlje.

Zelenski je zahvalio Latviji na “nepokolebljivoj podršci” i obnovljenoj vojnoj pomoći.

“Snaga naših vojnika, snaga naših oružanih snaga uveliko će ovisiti o ovoj vrsti pomoći u budućnosti”, rekao je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada