Izraelska istraga: Zračnim snagama bili potrebni sati da shvate razmjere napada 7. oktobra

Piloti su oko sat vremena patrolirali, ne znajući nikakve detalje o tome šta se dešava na zemlji, jer ih Centar za kontrolu ratne avijacije nije obavijestio o razvoju događaja.

Izraelski vojni helikopter Apache leti blizu Pojasa Gaze (AFP)

Istraga koju je sprovela izraelska web-stranica Walla otkrila je da je zračnim snagama trebalo nekoliko sati da shvate razmjere napada koji je izveo palestinski otpor, predvođen Islamskim pokretom otpora (Hamas), na izraelske vojne lokacije i izraelska naselja u Pojasu Gaze 7. oktobra.

Prema onome što je u četvrtak objavljeno na toj web stranici, nova svjedočenja pripadnika izraelskih zračnih snaga ukazuju na „praznine“ u organizaciji vojske tog dana.

Walla je prenijela riječi dvojice pilota koji su rekli da, kada je počelo lansiranje raketa u 6:28 sati ujutro, dva borbena aviona poletjela su iz zračne baze Hatzerim, a piloti su dobili naređenje da patroliraju oko plinskog polja Tamar iz straha da ne bude napadnut dronom.

Piloti su oko sat vremena patrolirali, ne znajući nikakve detalje o tome šta se dešava na zemlji, jer ih Centar za kontrolu ratne avijacije nije obavijestio o razvoju događaja. Nakon što su sletjeli, bili su zaprepašteni dešavanjima, navodi se na novinskom sajtu Walla.

Zvaničnici iz avijacije rekli su da bi, da su na vrijeme saznali razmjeru dešavanja na jugu, usmjerili borbene avione u to područje, koji bi stvarali „ultrazvučne“ eksplozije za zastrašivanje i gađali iz mitraljeza Vulcan.

Potpuno iznenađenje

U izvještaju na sajtu se citiraju vojni izvori (neimenovani) koji su rekli da je ovo bila „potpuno iznenadna obavijest za ratnu avijaciju, nije na vrijeme obaviješten o događaju; snage su se probudile u noćnoj mori i trebalo je neko vrijeme da shvate njegovu razmjeru“.

Nakon što su stigle sa terena prve informacije i saznanje o „teškom stanju Divizije Gaze”, koja je nekoliko puta pozivala u pomoć, iz baze Ramat David poslana su dva borbena helikoptera, ali im je trebalo vremena da stignu do komandnog položaja divizije.

Prema navodima nekih zvaničnika u vojsci, koje sajt nije imenovao, čak i nakon što su zračne snage stigle „trebalo je neko vrijeme da se dobije potpuna slika: ko su izraelski vojnici, a ko neprijatelji; šta se dešava u naseljima; šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno; ko može pucati, a ko ne“.

Vojni zvaničnici su rekli da „nakon što su dobijena odobrenja, brzo je ponestalo municije…“. Dodali su: „Kada se putuje daleko, od Ramat Davida do Divizije Gaze, potrebno je mnogo goriva, pa se nosi manje municije nego inače.“

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada