Svjetski mediji: Gaza ulazi u modernu historiju

Međunarodni listovi u svojim posljednjim brojevima analiziru neuspjeh izraelske vojske kao i pitanje ubijanja novinara koji izvještavaju o ratu iz Gaze.

Washington Post novinara Al Jazeere Waela Al-Dahdouha opisuje kao simbol katastrofe koja je pogodila Pojas Gaze (Reuters)

U svom izvještavanju o izraelskom ratu u Pojasu Gaze, međunarodni listovi i magazini pokrivali su nekoliko tema, uključujući i neuspjeh izraelske okupacione vojske da postigne ciljeve koje je postavila, kao i pitanje ciljanja novinara koji izvještavaju o ratu (iz Gaze).

Francuski list Le Figaro pisao je o teškoćama na terenu s kojima se suočava izraelska vojska u Gazi, “uprkos tome što je uništio najmanje 100.000 zgrada i tvrdnji da je eliminirao sposobnosti Islamskog pokreta otpora Hamas u sjevernom Pojasu Gaze”.

Opisujući žestinu bitaka na terenu, Le Figaro je rekao da će Gaza biti dodana na spisak bitaka koje su ušle u modernu historiju, poput Staljingrada i Berlina.

U američkom magazinu Time Yasmine Sarhan rekla je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu “nema postratni plan za Gazu, te da nema pravo da govori o onome što se počelo zvati danom poslije”.

Autorica smatra da se Netanyahu nije osvrtao na pozive svojih ekstremističkih ministara da raseli stanovništvo Pojasa Gaze i da je ponovo okupira, ali i da istovremeno nije prihvatio ni umjerene pozive za mogućim rješenjima, što je dokaz njegove zbunjenosti i krhkosti njegove političke pozicije.

Prema riječima pisca Hauarda Frencha, američki predsjednik Joe Biden još može obuzdati Izrael (Al Jazeera)

U istom kontekstu, magazin Foreign Policy pisao je da izraelski zvaničnici provode politiku koja će u konačnici dovesti do čišćenja Pojasa Gaze od njegovog stanovništva.

Prema riječima pisca Hauarda Frencha, američki predsjednik Joe Biden može obuzdati Izrael, dodajući da još nije kasno da to učini, iako su rezultati njegove administracije na tom polju veoma loši.

Masakr nad novinarima

The Washington Post se dotakao pitanja ubijanja novinara u Pojasu Gaze i napisao: “Izraelski rat protiv Pojasa Gaze doveo je do masakra nad novinarima”.

Autor je dopisnika Al Jazeere Waela Al-Dahdouha opisao kao simbol katastrofe koja je pogodila Pojas Gaze i jednim od njegovih najprepoznatljivijih lica.

On je spomenuo neke od nježnih poruka koje su Al-Dahdouh i njegov sin Hamza razmijenili prije nego ga je Izrael ubio, rekavši da stanje porodice Al-Dahdouh sažima gorčinu tragedija hiljada porodica u Pojasu Gaze.

Na web stranici Orion 21, francuski pisac Alain Gresh i Tunižanka Sarah Qorira pokušavaju analizirati neuspjehe zapadnih medija u izvještavanju o ratu u Gazi.

Analiza ukazuje na namjernu pristrasnost tih medija u terminologiji i opisima, u rasporedu i formulaciji vijesti, kao i drugim stvarima koje u konačnici dovode do jačanja izraelskog narativa.

Pisci dodaju da zapadni mediji, naprimjer, nikada nisu oklijevali da osude ruski rat protiv Ukrajine.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada