Njujorška policija zatvara ‘tajni tunel’ ispod sjedišta najvećeg jevrejskog pokreta na svijetu

Tunel ispod svjetskog sjedišta pokreta Chabad, poznate sinagoge u kvartu Crown Heights u Brooklynu, otkriven je u decembru.

Ortodoksni jevrejski mladići sukobili se sa njujorškom policijom dok je zatvarala tunel otkriven ispod sinagoge (društvene mreže)

U ponedjeljak su u jednoj sinagogi u okrugu Brooklyn u New Yorku izbili sukobi nakon što su pripadnici pokreta Chabad – najvećeg jevrejskog pokreta na svijetu – pokušali spriječiti građevinske radnike da blokiraju tajni tunel koji je nezakonito prokopan ispod sinagoge.

Novine Daily Mail objavile su u utorak da je „deset osoba uhapšeno nakon što je policija New Yorka pozvana da provede odluku o zatvaranju tunela i pokušaja mladića pokreta Chabad da se suprotstave policajcima“.

Tunel ispod svjetskog sjedišta pokreta Chabad, poznate sinagoge u kvartu Crown Heights u Brooklynu, otkriven je u decembru. Prema istragama, tunel su tokom proteklih šest mjeseci izgradili pripadnici Chabada. Na snimcima koji kruže društvenim mrežama može se vidjeti betonski tunel širok oko 1,8 metara ispod dijela sinagoge namijenjenog ženama.

Smatra se da je razlog incidenta spor koji je prije nekoliko decenija nastao između mladića pokreta i rukovodstva sinagoge po pitanju legalnog vlasnika 100 godina stare građevine.

Rukovodstvo sinagoge pozvalo je građevinske inženjere da procijene nastalu štetu.

Predsjedavajući glavnih institucija pokreta Chabad, rabin Yehuda Krinsky, je izjavio: „Pripadnike Chabada bole vandalske radnje koje je izvršila grupa mladića, oštetivši sinagogu na adresi 770 Eastern Parkway.“  Dodao je: „Ova vandalska djela će biti istražena, a svetost sinagoge će biti vraćena. Zahvaljujemo se njujorškoj policiji na profesionalizmu. Zahvalni smo i na interesovanju i podršci koju nam pružaju pripadnici pokreta Chabad širom svijeta.“

Na snimku koji je kružio društvenim mrežama prikazani su deseci njujorških policajaca na licu mjesta koji pokušavaju da ogorčene mladiće drže dalje od ulaza u tunel, nakon što su srušili drvene pregrade na ulazu u pokušaju da spriječe njegovo zatvaranje.

Iako svrha tunela nije jasna, lokalne novine su objavile da tunel ide do napuštene ženske mikve, odnosno, ritualnog kupatila, te da je iskopan zbog „proširenja“ sinagoge.

U decembru su izraelski vojnici koji pripadaju pokretu ortodoksnog judaizma podigli transparent na jednoj građevini u gradu Beit Hanounu u Pojasu Gaze, proglašavajući je „prvom kućom Habada“ u Gazi.

Šta je Chabad?

Pokret je osnovao rabin Shneur Zalman u Bjelorusiji 1788. godine kao jednu od škola ortodoksnog judaizma, a zatim se preselio u Latviju, zatim Poljsku, pa u Sjedinjene Američke Države 1940. godine.

Nakon Drugog svjetskog rata (1939-1945) pod vodstvom rabina Yosefa Yitzchaka Schneersohna i njegovog nasljednika, rabina Menachema Mendela Schneersona, Habad je postao „globalni pokret koji nastoji zadovoljiti duhovne i materijalne potrebe svih Jevreja gdje god se oni nalazili“.

Sjedište pokreta je u Brooklynu u New Yorku. Njegovih više od 3.500 institucija nalaze se u više od 85 zemalja, uključujući Južnu Afriku, Južnu Ameriku, Australiju, Aziju, Rusiju, Ujedinjeno Kraljevstvo i mnoge dijelove Sjedinjenih Američkih Država.

Pristalice pokreta su pod uticajem učenja hasidskog Jevreja Israela ben Eliezera, poznatog pod imenom Baal Shem Tov, čiji je akronim Besht. Baal Shem Tov znači „onaj s dobrim imenom“ ili „onaj s dobrom reputacijom“.

Pokret slijedi preovlađujuću jevrejsku tradiciju i nastoji obezbijediti Židovima domove širom svijeta, kao i hranu, mjesto za molitvu i druge vjerske obrede.

Pokret smatra da Izrael mora zadržati kontrolu nad cijelom biblijskom zemljom Izrael te da je kontrola Zapadne obale, Pojasa Gaze i Golanske visoravni neophodna za sigurnost „Zemlje Izrael“.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada