Navaljni tvrdi da je izoliran u maloj ćeliji ruskog zatvora na Arktiku

Kolonija ‘Polarni vuk’ jedna je od najsurovijih u ruskom zatvorskom sistemu, čiji su zatvorenici osuđeni za teške zločine.

Navaljni je u zatvoru od januaru 2021. kada se vratio u Moskvu nakon što se u Njemačkoj oporavio od trovanja (AP)

Zatvoreni ruski opozicioni čelnik Aleksej Navaljni kaže da je izoliran u maloj kaznenoj ćeliji zbog navodnog manjeg prestupa u udaljenoj zatvorskoj koloniji sjeverno od Arktičkog kruga.

“Dobio sam sedam dana u SHIZO-u”, rekao je Navaljni, govoreći o ćeliji u kojoj mora odslužiti sedmicu dana.

Zatvorski službenici optužili su ga da se odbio “predstaviti u skladu s protokolom”, objavio je kritičar Kremlja u utorak na X-u, a njegov profil redovno je ažuriran preko njegovih saveznika.

Navaljni je nedavno pronađen u kaznenoj koloniji IK-3 u Kharpu u regiji Yamal-Nenets, oko 1,900 km sjeveroistočno od Moskve, nakon što je nestao početkom decembra.

Kolonija “posebnog režima” ili “Polarnog vuka” jedna je od najstrožih u ruskom zatvorskom sistemu, smještena na mjestu s jakim zimama. Većina zatvorenika je osuđena za teška krivična djela. Kharp je udaljen oko 100 km od Vorkute, čiji su rudnici uglja bili dio sovjetskog sistema logora gulag.

Navaljni je sarkastičnim tonom rekao kako temperatura tokom njegovih šetnji po zatvorskom dvorištu “nikada nije bila hladnija” od -32 stepan Celzijusa, dodajući da “čak i na toj temperaturi možete hodati više od pola sata, ali samo ako imaš vremena da ti izrastu novi nos, uši i prsti”.

Ovo je 24. put da se Navaljni nalazi u SHIZO-u. Njegovi saveznici kažu da je Navaljni u takvim uvjetima proveo ukupno 273 dana.

“Ideja da je Putin zadovoljan činjenicom da me smjestio u kolibu na dalekom sjeveru i da me više ne muče u SHIZO-u bila je ne samo kukavička nego i naivna”, objavio je.

Podijelio je fotografiju malog prostora u ćeliji u kojem svakodnevno šeta: “Jedanaest koraka od zida i tri do zida, nema puno za hodati, ali barem ima nešto, pa idem u šetnju.”

Stroga izolacija

Navaljni je u zatvoru od januaru 2021. kada se vratio u Moskvu nakon što se u Njemačkoj oporavio od trovanja nervnim otrovom za koje je okrivio Kremlj.

Prije nego što je uhapšen, vodio je velike kampanje protiv korupcije i organizirao velike proteste protiv Kremlja.

U zatvoru zbog optužbi za ekstremizam, kazna mu je 2023. produžena na 19 godina.

Iz svoje skučene i smrznute ćelije, Navaljni je spomenuo scenu iz filma The Revenant iz 2015, u kojoj se Leonardo DiCaprio skriva u lešini konja.

“Mislim da to ovdje ne bi upalilo. Mrtav konj bi se smrznuo za 15 minuta”, rekao je Navaljni. “Ovdje nam treba slon, vrući slon, pečeni.”

“Ali gdje ću na Yamalu nabaviti vrućeg, pečenog slona, pogotovo u 6:30 ujutro? Tako da ću se i dalje smrzavati”, objavio je.

Navaljnijev glavni strateg Leonid Volkov nedavno je objavio na X-u: “Gotovo je nemoguće doći do ove kolonije, tamo je gotovo nemoguće čak i slati pisma. Ovo je najviši mogući nivo izolacije od svijeta.”

Izvor: Al Jazeera i agencije