CIA objavila video kojim regrutira Ruse za špijune

Oni oko vas možda ne žele čuti istinu, ali mi želimo, kaže se u videu prije detalja o načinima kontaktiranja s američkom Centralnom obavještajnom agencijom.

U snimku je detaljno opisan način na koji se može stupiti u kontakt s CIA-om (Reuters)

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA), koja pokušava regrutirati što više Rusa za špijune, objavila je videosnimak u kojem se apelira na zvaničnike u Moskvi da kažu istinu o ruskom sistemu.

CIA je objavila video na ruskom jeziku pod nazivom “Zašto sam uspostavio kontakt s CIA-om?” na društvenim mrežama, koji prikazuje čovjeka koji bi, prema svemu sudeći, trebao biti ruski zvaničnik koji hoda kroz ruski grad prekriven snijegom i koji kaže da ruska vlast u svojim izvještajima iskrivljuje istinu i zatim ulazi u zgradu ruske vlade, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Insistirao sam da je beskrupulozno iskrivljavati istinu u izvještajima, ali oni koji su napredovali u činovima bili su upravo oni koji su to učinili. Prije sam vjerovao da istina ima neku vrijednost”, čuje se glas na ruskom jeziku.

‘Integritet se nagrađuje’

U snimku je zatim detaljno opisan način na koji se može stupiti u kontakt s CIA-om sa sjedištem u Langleyju, u američkoj saveznog državi Virginia.

“Oni oko vas možda ne žele čuti istinu, ali mi želimo”, kaže se u videu prije detalja o načinima kontaktiranja.

“Integritet se nagrađuje.”

Direktor CIA-e William Burns rekao je u julu da je nezadovoljstvo među nekim Rusima zbog rata u Ukrajini stvorilo rijetku priliku za regrutaciju špijuna.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada