Varhelyi podržao Michelov stav o 2030. kao godini proširenja EU-a

Evropski komesar za proširenje izjavio je da bi EU trebala da bude spremna da primi nove članice do 2030. godine.

Varhelyi je odstupio od zvaničnog stava Evropske komisije (Reuters)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi podržao je stav predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela da EU treba da bude spremna da primi nove države članice do 2030, suprotstavljajući se zvaničnoj izjavi predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, piše briselski portal Politico, prenosi Tanjug.

Varhelyi se nije saglasio sa stavom svoje šefice da ne bi trebalo da bude ciljanog datuma proširenja EU-a, čime se dovodi u pitanje unutrašnje jedinstva izvršnog tijela Unije u pogledu ove ključne teme, navodi briselski portal.

Vraćajući se na Michelov prijedlog da EU treba da se spremi da primi nove članice 2030, Varhelyi je izjavio da bi EU trebalo da bude spremna da primi nove članice do te godine.

“S naše strane, mi smo neumorno radili kako bi se cilj postigao, tako da sam sretan da konačno vidim, države članice počinju da se pokreću i mobilišu politički i spremne su da politički investiraju da imamo nove članice EU-a do 2030.”, rekao je Varhelyi na konferenciji za novinare sa šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom u Ankari.

Time je Varhelyi odstupio od zvaničnog stava Evropske komisije da je proširenje EU-a “proces zasnovan na zaslugama” koji nema krajnji rok.

Podijeljena mišljenja

Varhelyi, prema pisanju Politica, nije prvi briselski zvaničnik koji podržava ideju ambicioznijeg vremenskog okvira proširenja.

Prošle sedmice, šef diplomatije EU-a Josep Borrell je pozdravio postavljanje vremenskog roka za proširenje, uz obrazloženje da će to “mobilisati našu (EU) energiju i onu država kandidata”.

Michel je nedavno tokom Bledskog strateškog foruma rekao da je njegova procjena da Evropska unija i Zapadni Balkan do 2030. godine treba da budu spremni za proširenje realan, ali ambiciozan cilj.

To je prvi put da je lider neke od institucija EU-a bio tako jasan u vezi sa datumom eventualnog prijema novih članica EU-a.

Michel je rekao i da su se na posljednjem sastanku Evropskog vijeća u junu svi lideri saglasili da će se o proširenju razgovarati na samitu u Granadi i objasnio da će Evropska komisija potom predstaviti izvještaj o proširenju, koji će biti osnova za debatu i donošenje odluka na redovnom sastanku u Briselu u decembru.

Izvor: Agencije