Sudanski komandant Al-Burhan u posjeti Kataru

General Abdel Fattah al-Burhan susreo se s katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, tokom trećeg putovanja u inostranstvo od izbijanja rata u aprilu.

Al-Burhan je rekao da je dio svrhe posjete upoznati katarskog emira s najnovijim razvojem događaja u zemlji (Reuters)

Komandant sudanske vojske, general Abdel Fattah al-Burhan, susreo se s katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, tokom trećeg putovanja u inostranstvo od izbijanja rata u aprilu, nakon što je posljednjih dana posjetio Egipat i Južni Sudan.

Al-Burhan, čije se trupe bore protiv paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), proveo je mjesece pod opsadom unutar vojnog štaa u Khartoumu i ostao u sukobom pogođenom Sudanu do kraja augusta.

Sada mu je cilj osigurati regionalnu podršku protiv RSF-a i legitimitet za svoju vladavinu.

U Dohi je u četvrtak Al-Burhan dočekan na crvenom tepihu.

U videu koji je objavila sudanska vojska, vojskovođa je snimljen kako napušta avion u Dohi, a brojni katarski dužnosnici ga pozdravljaju na pisti.

Poziv na široke mirovne pregovore

Al-Burhan je razgovarao o “posljednjem razvoju situacije i izazovima s kojima se Sudan suočava” s Al Thanijem, navodi se u saopćenju Emiri Diwana.

Al Thani je ponovio poziv na široke mirovne pregovore između svih sudanskih političkih snaga i trajan prekid borbi, kaže se u priopćenju.

“Oružane snage uvjeravaju sudanski narod i cijeli svijet da ćemo nastaviti dovršavati prelaz na demokratsku civilnu vladavinu nakon poraza pobunjenika”, rekao je Al-Burhan novinarima.

“Prioritet je prekinuti pobunu”, dodao je.

Al-Burhan je napustio Dohu u četvrtak poslije podne, objavila je službena novinska agencija Katara.

Novinarka Al Jazeere Hiba Morgan, izvještavajući iz Khartouma, rekla je da je, za razliku od njegovih prethodnih posjeta Južnom Sudanu i Egiptu, Al-Burhanova posjeta Kataru “više politička i diplomatska, nego što je vezana za sigurnosnu i vojnu situaciju u zemlji”.

Al-Burhan je kazao da je dio svrhe posjete “upoznati emira s najnovijim razvojem događaja u zemlji”.

“To je i prikupljanje političke i humanitarne podrške za Sudan”, dodala je Hiba Morgan.

U borbama između snaga lojalnih Al-Burhanu i onih od njegovog bivšeg zamjenika, komandanta RSF-a Mohameda Hamdana “Hemedtija” Dagaloua, poginulo je najmanje 5.000 ljudi, prema procjeni Projekta podataka o lokaciji oružanih sukoba i događaja (ACLED).

Američke sankcije i dekret o raspuštanju RSF-a

Rat od 15. aprila također je raselio više od pet miliona ljudi, prema najnovijim brojkama Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Ujedinjenih naroda.

Kasno u srijedu Al-Burhan je izdao dekret o raspuštanju RSF-a, dok je SAD uveo sankcije jegovom višem komandantu Abdelrahimu Hamdanu Dagalu, bratu vođe paravojnih snaga.

Sudansko vladajuće Prelazno suvereno vijeće u izjavi je reklo da se dekret “temelji na posljedicama pobune tih snaga protiv države, teškim kršenjima koja su počinili protiv građana i namjernoj sabotaži infrastrukture zemlje”.

Borci za ljudska prava okrivili su RSF i savezničke arapske milicije za zločine, uključujući silovanja, pljačke i masovna ubistva etničkih manjina, prvenstveno u nemirnoj zapadnoj regiji Darfur.

Vojska je, također, optužena za zlodjela, uključujući izvještaje o neselektivnom bombardiranju civilnih područja u kojima je prisutan RSF.

Od kako je napustio glavni grad Khartoum, Al-Burhan se nalazi u Port Sudanu, istočnom gradu koji je pošteđen borbi.

Izvor: Al Jazeera i agencije