SAD otkazuje koncesije za naftu i plin na Aljasci koje je izdao Trump

Zaštitnici okoliša i domorodačke grupe Aljaske pohvalili su taj potez dok ga je republikanski senator s Aljaske osudio.

Joe Biden je obećao zaštititi stanište površine 7,7 miliona hektara za polarne medvjede i karibue (EPA)

Ministarstvo unutrašnjih poslova SAD-a saopćilo je da će otkazati ugovore o koncesijama za naftu i plin u federalnom rezervatu za divlje životinje koje je dobila agencija za razvoj države Aljaske u posljednjim danima administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Hina.

Trumpova republikanska administracija izdala je Upravi za industrijski razvoj i izvoz Aljaske (AIDEA) sedam ugovora o koncesiji u Arktičkom nacionalnom rezervatu za divlje životinje dan prije inauguracije predsjednika Joea Bidena, demokrate koji je obećao zaštititi stanište površine 7,7 miliona hektara za polarne medvjede i karibue.

Zaštitnici okoliša i domorodačke grupe Aljaske pohvalili su taj potez dok ga je republikanski senator s Aljaske osudio. Dužnosnici AIDEA-e nisu odmah bili dostupni za komentar.

Ministarstvo je također objavilo da će zaštititi oko pet miliona hektara u sjevernom dijelu države.

“Budući da klimatska kriza zagrijava Arktik više nego dvostruko brže od ostatka svijeta, imamo odgovornost zaštititi ovo dragocjeno područje”, rekao je Biden u izjavi.

Klima prioritet

“Otkazivanje svih preostalih ugovora o koncesijama za naftu i plin izdanih pod prethodnom upravom i zaštita više od pet miliona hektara u zapadnom Arktiku pomoći će u očuvanju naše arktičke zemlje i divljih životinja, uz poštovanje kulture, historije i trajne mudrosti domorodaca Aljaske koji su od pamtivijeka živjeli na ovim prostorima“, dodao je Biden.

Ti potezi su najnoviji Bidenov pokušaj da obuzda naftne i plinske aktivnosti na javnim površinama, što je dio šireg programa za borbu protiv klimatskih promjena.

Biden, koji se sprema za reizbor 2024, vjerovatno protiv Trumpa, također se suočava s pritiskom da poveća domaće zalihe goriva kako bi cijene na benzinskim pumpama bile niske.

Ranije ove godine, Ministarstvo je odobrilo projekt bušenja ConocoPhillipsa na Aljasci vrijedan sedam milijardi dolara što je izazvalo kritike Ujedinjenih naroda, koji su pozvali zemlje članice da ubrzaju prelaz s fosilnih goriva.

Proizvodnja nafte na Aljasci smanjila se u posljednja tri desetljeća. Ta američka savezna država trenutno proizvodi manje od 500.000 barela sirove nafte dnevno, što je pad u odnosu na više od dva miliona barela dnevno 1988. godine, prema podacima vlade.

Izvor: Agencije