Rusija zabrinuta zbog najavljenih vojnih vježbi Armenije i SAD-a

Planovi armenskih vlasti da održe zajedničke vojne vježbe sa SAD-om izazivaju zabrinutost, posebno u trenutnoj situaciji, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Armenija je u srijedu saopćila da će sljedeće sedmice biti domaćin zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama (Reuters)

Planovi armenskih vlasti da održe zajedničke vojne vježbe sa SAD-om izazivaju zabrinutost, posebno u trenutnoj situaciji, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, javlja Tanjug.

Peskov je novinarima rekao da će Rusija analizirati ove informacije i pratiti situaciju, prenose RIA Novosti.

Armenija je će sljedeće sedmice biti domaćin zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama, što će vjerovatno naljutiti Rusiju, javlja Hina.

Armensko ministarstvo odbrane saopćilo je da je svrha vježbe “Eagle Partner 2023”, koja se treba održati od 11. do 20. septembra, pripremiti armenske snage za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama.

Nije rečeno koliko će američkog i armenskog osoblja biti uključeno.

Rusija ima vojnu bazu u Armeniji i sebe vidi kao nadmoćnu silu u regiji Južnog Kavkaza, koja je do 1991. bila dio Sovjetskog Saveza.

Rusija nije u stanju garantirati sigurnost Armenije

Također održava mirovne snage u regiji kako bi podržala sporazum kojim je 2020. okončan rat između Armenije i Azerbajdžana, drugi rat koji su vodili od raspada Sovjetskog Saveza.

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je u intervjuu italijanskim novinama tokom vikenda da Rusija nije uspjela zaštititi Armeniju od, kako je rekao, kontinuirane agresije iz Azerbajdžana.

Sugerirao je da ruski rat u Ukrajini znači da Moskva nije u stanju garantirati sigurnost Armenije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u utorak da se ne slaže s Pašinjanovim primjedbama.

“Rusija je apsolutno sastavni dio ove regije”, rekao je. “Rusija igra dosljednu, vrlo važnu ulogu u stabilizaciji situacije u ovoj regiji… i nastavit će igrati tu ulogu.”

Izvor: Agencije