Zašto je Rusija stavila ‘kralja raketa’ u stanje pripravnosti?

Sarmat je trostepena interkontinentalna raketa na tečno gorivo, dometa 18.000 kilometara i masom prilikom polijetanja od 208 tona, a naziva se i kraljem ruskih raketa.

Karakteristike ruskog sistema "Sarmat" otežavaju presretanje zapadnim sistemima protivraketne odbrane (EPA)

Piše: Fahim Sourani

Rusko saopćenje da se balistička raketa ”Sarmat” stavlja u borbenu pripravnost predstavlja potez s potpuno novim dimenzijama i implikacijama u kontekstu kontinuiranog rasta tenzija u odnosima sa Zapadom, usred rata koji i dalje traje u Ukrajini. To dovodi do inteziviranja neprijateljstava na linijama dodira sa zemljama Sjevernoatlantskog saveza (NATO), što je posljednjih mjeseci sve izraženije na bjeloruskim i poljskim granicama.

Sarmat je trostepena interkontinentalna raketa na tečno gorivo, dometa 18.000 kilometara i masom prilikom polijetanja od 208 tona, a naziva se i kraljem ruskih raketa.

Sarmat može nositi do 10 velikih bojevih glava ili 16 malih bojevih glava, a dizajniran je da zamijeni rakete sovjetske proizvodnje “Vojvoda” u strateškim raketnim snagama.

Ove rakete se proizvode u fabrici Kramash u regiji Krasnojarsk pod nadzorom Ruske svemirske agencije (Roskomos).

Tron nuklearne trijade

Ovo strateško oružje, po svom dometu i efikasnosti, premašuje kriterije za njenu upotrebu na bojnom polju, što je slučaj s Ukrajinom, a krajnji okvir u kojem Rusija može koristiti svoj vojni arsenal ostaje ograničen na taktičko oružje.

Bombe korištene u Hirošimi i Nagasakiju ne predstavljaju ništa u odnosu na razornu snagu  i ubojitost rakete Sarmat, koja je oko dvije hiljade puta jača od dvije spomenute bombe. Ova ruska raketa je u stanju “izbrisati” s lice zemlje velika područja, otprilike kolika je površina Francuske (više od 551 hiljada kilometara kvadratnih), do koje ova raketa može stići za otprilike tri minute.

Ministarstvo odbrane Rusije je 20. aprila 2022. godine saopćilo da su završena posljednja lansirna testiranja rakete iz vojne svemirske baze Pleseck, te da su u potpunosti potvrđene dizajnerske karakteristike u svim fazama njenog leta.

Moskva konstantno najavljuje da će nastaviti modernizaciju svog nuklearnog oružja, a broj ruskih nuklearnih bojevih glava trenutno iznosi blizu 6.000, strateških i taktičkih.

Prekretnica

Raspoređivanje raketnog sistema Sarmat predstavljalo je prekretnicu, s obzirom na to da ova raketa nema pandana u svijetu po svojim borbenim i operativnim karakteristikama. Zbog toga se zasluženo smatra okosnicom ruskih kopnenih strateških nuklearnih snaga.

Među najvažnijim karakteristikama ovog sistema je njegova sposobnost da pokrene napad preko Sjevernog i Južnog pola, a posjeduje i izrazito napredan mehanizam za izbjegavanje radara i protivraketne odbrane duž svoje putanje.

Washington je priznao sposobnosti ovog sistema prošlog marta, kada je general Glen VanHerck, šef Sjevernoameričke komande zračno-kosmičke odbrane, rekao da je “Sarmat vrlo sposobno strateško oružje, što zahtijeva od Sjedinjenih Američkih Država da pronađu sredstvo odvraćanja od njega”.

Poruka odvraćanja

Što se tiče mišljenja ruskih vojnih i političkih stručnjaka, ona osciliraju između vojnih i političkih dimenzija odluke o uvođenju najubojitijeg ruskog oružja. Međutim, jednoglasni u tome da u svim slučajevima to znači poruku odvraćanja “teškog kalibra”.

Prema riječima ruskog vojnog stručnjaka Viktora Litovkina, raketni sistem Sarmat će, nakon što bude stavljen u borbenu službu, povećati sposobnosti ruskih strateških nuklearnih snaga u odvraćanju potencijalnih protivnika, posebno nakon pokušaja NATO-a da nagovijesti da bi se mogli otvoriti novi frontovi za ometanje Rusije, preko Bjelorusije.

Litovkin objašnjava za Al Jazeeru da ova raketa ima karakteristiku zastrašivanja  zbog prilično kratke faze pojačanja, a to je vrijeme potrebno od izlaska s lansirne rampe u svemir, gdje raketa provodi minimalno vrijeme u atmosferi. Na taj način se američkim i evropskim sistemima protivraketne odbrane otežava njeno presretanje, posebno onima koji se nalaze u Poljskoj i Rumuniji.

Vojni ekspert je potvrdio da Sarmat može gađati ciljeve s različitih putanja, između ostalog i preko Južnog pola Zemlje, ”što znači da će nakon prolaska preko Južne Amerike, bojeve glave ući na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država sa južne strane, a tada se američki sistemi protivzračne odbrane neće moći suprotstaviti ruskoj Sotoni”.

Politička poruka

S druge strane, analitičar za strateške poslove Roland Begamov smatra da je stavljanje sistema Sarmat u službu vrlo jasna politička poruka Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima da je Rusija spremna na sve mogućnosti kako bi se suprotstavila konstantnim pokušajima eskalacije.

Begamov je rekao za Al Jazeeru da je sukob sa Zapadom, uključujući rat u Ukrajini, “prešao u mnogo ozbiljniju fazu kojom sada upravljaju atlantske politike (Evropa i SAD) čime se guraju stvari prema propasti bez shvatanja štetnih i destruktivnih posljedica toga.”

Ruski analitičar dodaje da bi ponovljeni državni udari na afričkom kontinentu mogli, s druge strane, predstavljati novu arenu sukoba u budućnosti između Rusije i Kine s jedne strane, i između zemalja NATO-a s druge strane. Prijetnje izuzetno opasnim i destruktivnim oružjem dobijaju dodatne dimenzije u ovom kontekstu i predstavljaju “poruku upozorenja zapadnim političarima da su nacionalna sigurnost i geopolitički interesi Rusije nešto s čime se ne treba šaliti.”

Analitičar za strateške poslove očekuje da će Evropa ovog puta jasno razumjeti rusku poruku, jer će “države NATO-a odmah početi izjavljivati da nemaju agresivne namjere prema Moskvi”.

Izvor: Al Jazeera