Predstavnički dom najavio pokretanje istrage o postupku opoziva Bidena

Predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy izjasnio se u prilog glasanju za pokretanje istrage o opozivu Joea Bidena.

Više od polovine kongresmena mora podržati inicijativu kako bi ona prošla u Predstavničkom domu (EPA)

Većina članova Predstavničkog doma američkog Kongresa spremna je da podrži inicijativu za pokretanje istrage o postupku opoziva američkog predsjednika Joea Bidena, izjavila je kongresmenka Marjorie Taylor Greene, prenosi Tanjug.

„Sada sam uvjerena da imamo dovoljno glasova u Domu kada se vratimo u septembru da konačno otvorimo istragu o opozivu“, napisala je Taylor Greene na platformi X (Twitter).

Da bi inicijativa prošla u Predstavničkom domu, potrebno je da je podrži više od polovine kongresmena.

Početkom septembra, Taylor Greene je saopštila da je vrijeme da Biden dostavi svu komunikaciju na svoje ime ili pseudonime, bankovne izvode, izvore prihoda, dnevnik posjetilaca i detalje sastanaka iz svog doma u Delawareu, kao i „listu prepisanih recepata koji prikrivaju njegov mentalni pad“.

‘Kultura korupcije’

Predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy ranije se izjasnio u prilog glasanju za pokretanje istrage o opozivu Bidena.

McCarthy je objavio da mu informacije koje su prikupili republikanci omogućavaju da pokrene pitanje opoziva Bidena.

Prema njegovim riječima, porodica predsjednika SAD-a je umiješana u „kulturu korupcije“.

McCarthy je naveo da istraga o navodnoj umiješanosti u korupcijske aktivnosti predsjednika SAD-a i njegovog sina Huntera Bidena, diktira potrebu da se pokrene postupak opoziva šefa države.

Kako je kazao jedan kongresmen, takav postupak će proširiti mogućnost američkog Kongresa da prikupi informacije neophodne za istragu protiv predsjednika.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada