Iohannis: Novi ruski napadi na Ukrajinu ‘vrlo blizu’ granice s Rumunijom

Imamo potpunu kontrolu nad našim zračnim prostorom, ali da, zabrinuti smo zbog velike blizine ponovljenih napada, rekao je rumunski predsjednik. 

Imali smo još napada koji su zabilježeni na 800 metara od naše granice, kaže rumunski predsjednik Klaus Iohannis (EPA)

Novi napadi na Ukrajinu izvršeni su “vrlo blizu” granice sa Rumunijom, izjavio je predsjednik te zemlje članice NATO-a, dan poslije pada ruskih eksplozivnih dronova kod Dunava također blizu Rumunije.

“Imali smo još napada danas, rekao mi je ministar odbrane, koji su zabilježeni na 800 metara od naše granice. Dakle, vrlo, vrlo blizu”, rekao je rumunski predsjednik Klaus Iohannis na konferenciji za novinare uz luksemburškog premijera Gzavijea Betela.

Od kada je u julu suspendovan sporazum kojim je omogućeno Ukrajini da izvozi žitarice preko Crnog mora, Rusija je povećala artiljerijske napade na jugozapadni dio Ukrajine koji se graniči sa Rumunijom gdje se nalaze luke i druga infrastruktura za trgovinu, piše AFP a prenosi Beta.

Sporni izvještaji o padu dronova

Ukrajinske vlasti saopštile su jučer da su ruski eksplozivni dronovi pali prethodne noći na teritoriju Rumunije, susjeda Ukrajine i članice NATO-a, tokom novog talasa žestokih noćnih napada na jug Ukrajine. Bukurešt je negirao te tvrdnje.

Prema Ukrajincima dronovi su pali na teritoriju Rumunije tokom noćnog napada na ukrajinsku luku Izmail.

Rumunsko Ministarstvo odbrane je jučer navelo da “nadzire situaciju u realnom vremenu” i da “ni u jednom trenutku” nisu ruski napadi na infrastrukturu na Dunavu, blizu njene granice “predstavljali direktnu vojnu prijetnju za nacionalnu teritoriju ili teritorijalne vode Rumunije”.

Rumunski predsednik Iohannis danas je rekao da nije bilo krhotina dronova ili drugih dijelova koji su pali u Rumuniju.

“Imamo potpunu kontrolu nad našim zračnim prostorom. Apsolutno smo sve provjerili i mogu da ohrabrim stanovništvo. Ali da, zabrinuti smo zbog velike blizine” tih ponovljenih napada, rekao je Iohannis.

Izvor: Agencije