Sirija: Deseci mrtvih u borbama vojske i proturskih boraca

Do sukoba je došlo u regiji Tal Tamr, na sjeverozapadu provincije Hasake, koju drže Kurdi, navodi SOHR.

Pripadnici SDF-a, zajedno sa sirijsom vojskom, reagirali na upad SNA (Reuters)

U sukobima sirijske vojske i proturskih frakcija poginule su 23 osobe u nedjelju na sjeveroistoku Sirije, pošto su se proturski borci pokušali ubacti u tu regiju, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Do sukoba je došlo u regiji Tal Tamr, na sjeverozapadu provincije Hasake, koju drže Kurdi, navodi SOHR sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Frakcije koalicije pobunjeničkih grupa koju podržava Ankara, Sirijska nacionalna armija, pokušale su se ubaciti u to područje ranije tokom dana, ali su reagovirali sirijska vojska i lokalni borci povezani sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) u kojima dominiraju Kurdi.

Područje Tal Tamr je u blizini graničnog pojasa pod kontrolom Ankare i njoj bliskih snaga.

Sigurnosna zona

Turska je od 2016. godine pokrenula nekoliko upada protiv kurdskih snaga u sjevernoj Siriji, što joj je omogućilo da kontrolira oblasti duž granice. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dugo je nastojao uspostaviti tridesetak kilometara duboku “sigurnosnu zonu” duž cijele granice sa Sirijom.

Sporazum iz 2019. za koji je posredovala Rusija, omogućio je sirijskim Vladinim snagama da se rasporede duž dijelova pograničnog područja u zamjenu za to da Turska zaustavi ofanzivu.

Rat u Siriji, koji je počeo još 2011. godine, ostavio je više od pola miliona mrtvih i rasparčao zemlju.

Izvor: Agencije