Netanyahu predložio izgradnju optičkog kabla preko Mediterana

Izraelski premijer je izrazio uvjerenje da bi se takvi projekti mogli realizovati ako njegova zemlja normalizuje odnose sa drugim zemljama u regionu.

Netanyahu želi s liderima Grčke i Kipra provesti plan za izgradnju podmorskog električnog kabla koji bi povezivao ove zemlje (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predložio je izgradnju infrastrukturnih projekata kao što je optički kabl koji bi povezao zemlje u Aziji i na Arapskom poluotoku sa Evropom preko Izraela i Kipra, prenosi Tanjug.

On je izrazio uvjerenje da bi se takvi projekti mogli realizovati ako Izrael normalizuje odnose sa drugim zemljama u regionu, prenosi AP.

”Primjer i najočigledniji put ka tome je optička veza. To je najkraći, najsigurniji i najekonomičniji put“, rekao je Netanyahu nakon razgovora sa kiparskim predsjednikom Nikosom Christodoulidesom.

Netanyahu je ponovio da on i Christodoulides nastoje da ispune plan za izgradnju podmorskog električnog kabla snage od 2.000 megavata, poznatog i kao ”Euroazijski interkonektor”, koji bi trebalo da povezuje Izrael sa Kiprom i Grčkom, i koji treba da djeluje kao rezervno rješenje za snabdijevanje energijom i za Izrael i za Kipar.

Neophodna povezanost

”Želite da budete povezani sa drugim izvorima energije koji vam mogu omogućiti optimalniju upotrebu struje ili da imate opcije kada dođe do kvara u vašoj zemlji. To je nešto o čemu ozbiljno razgovaramo i nadamo se da ćemo to postići”, rekao je izraelski premijer.

Kiparski predsjednik Christodoulides je rekao da, s obzirom na potrebu Evrope za diversifikacijom energije u svijetlu rata u Ukrajini, Kipar i Izrael žele da razviju ”pouzdani energetski koridor” koji povezuje istočnomediteranski bazen sa Evropom kroz razne projekte, uključujući gasovode i postrojenja za preradu tečnog prirodnog gasa (TNG).

”Klima neće postati hladnija, samo će biti toplije, a sa zagrijavanjem našeg regiona i svijeta, gašenje požara postaje zaista važna stvar”, rekao je izraelski lider.

Razgovori Christodoulidesa i Netanyhua prethode trilateralnom sastanku sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, koji bi trebalo da bude održan ove sedmice.

Izvor: Agencije