Italija ne želi primati migrante koje spase strane nevladine organizacije

Rim zamjera Berlinu što finansira nekoliko humanitarnih nevladinih organizacija na Mediteranu, od kojih neke rade pod njemačkom zastavom.

Italija je odbacila amandman koji je Njemačka predstavila o statusu i ulozi nevladinih organizacija (Reuters)

Nevladine organizacije koje spašavaju migrante na Mediteranu morat će ih iskrcati u državama pod čijom su zastavom njihovi brodovi, posebno u Njemačkoj, ako se ne pronađe bolji kompromis o statusu azila i imigracije, izjavila je na Malti italijanska premijerka Giorgia Meloni, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Ona je odbacila amandman koji je Njemačka predstavila o statusu i ulozi nevladinih organizacija, dok je u četvrtak u Briselu usvojena reforma Pakta o azilu i imigraciji.

Tekst su odobrile države članice Evropske unije, ali je Italija, iznenađena kasnim podnošenjem njemačkog amandmana, izrazila rezerve i zatražila period za razmišljanje.

Rim zamjera Berlinu

Taj amandman je “korak unazad” i “zato predlažemo još jedan amandman prema kojem je država odgovorna za doček migranata koji se prevoze na brodu nevladinih organizacija država koja nosi njihovu zastavu”, rekla je Meloni novinarima na marginama samita mediteranskih država Evropske unije na Malti.

Prema informacijama koje su prenijeli lokalni mediji, italijanski amandman su odbacili ministri unutrašnjih poslova koji su se u četvrtak sastali iza zatvorenih vrata u Briselu.

Rim zamjera Berlinu što finansira nekoliko humanitarnih nevladinih organizacija na Mediteranu, od kojih neke rade pod njemačkom zastavom.

Izvor: Agencije