Balistički sistem ATACMS: Raketa s dometom od 300 kilometara

Administracija Joea Bidena sve je bliže tome da isporuči Ukrajini ovaj sistem, kako bi pomogla Kijevu da se suprotstavi ruskoj invaziji.

ATACMS je dalekometni, visokoprecizno vođeni balistički raketni sistem (Reuters)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena sve je bliže tome da isporuči Ukrajini sistem ATACMS, kako bi pomogla Kijevu da se suprotstavi ratnim aktivnostima koje je Rusija počela protiv te države krajem februara 2022. godine.

Prema izvještajima američkih medija, američki predsjednik je prije nekoliko dana obavijestio ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog da će Washington osigurati ograničen broj dalekometnih raketa ATACMS zemlja-zemlja, ali još uvijek nije bilo zvanične potvrde iz Bijele kuće.

Šta je ovaj sistem i koje su njegove prednosti?

ATACMS je dalekometni, visokoprecizno vođeni balistički raketni sistem, dometa od 300 kilometara, koji se može lansirati sa mobilnih platformi kao što su lanseri raketa HIMARS.

Ove rakete su dizajnirane za napade na strateške ciljeve kao što su aerodromi, položaji raketa zemlja-zrak, artiljerijske snage, područja opskrbe, komandne grupe ili komunikacijske tačke.

Što se tiče raketa, dosežu visinu leta između 50 i 65 kilometara.

Proizvedeno ukupno 4.000 ATACMS-a

Ova visina omogućava raketama da izbjegnu većinu odbrambenih sistema zemlja-zrak, zadržavajući pritom preciznost neophodnu za izvođenje napada.

Brzina rakete dostiže 3.700 kilometara na sat, dok je njena dužina četiri metra.

Težina bojeve glave procjenjuje se na 160 do 560 kilograma.

Usmjeravanje rakete se vrši putem navigacije i uz pomoć GPS sistema.

Raketa koristi čvrsto gorivo, što je čini pogodnom u različitim okruženjima, dok se oslanja na bojevu glavu koja generira eksploziju čiji je intenzitet ekvivalentan eksplozivnoj sili od 228 kilograma TNT-a.

Kopnene snage Sjedinjenih Američkih Država posjeduju ovu raketu od 1990. godine, a sistem je lansirao 450 raketa tokom invazije na Irak 2003. godine, dok je 560 raketa lansirano u nekoliko ratova tokom 2015. godine.

U SAD-u je dostupan ograničen broj ATACMS-a, jer je Lockheed Martin, kompanija koja ga je razvila, proizvela samo oko 4.000 ATACMS-a od početka proizvodnje.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada