Predsjednik Sirije Bashar al-Assad u prvoj posjeti Kini od početka rata

Assadova kancelarija ranije je saopćila da je sirijskog lidera pozvao Xi Jinping i da će sa sobom dovesti visokorangiranu sirijsku delegaciju.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je u Kinu stigao u pratnji supruge Esme (AP)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad stigao je danas u Kinu u svoju prvu posjetu toj zemlji od početka 12-godišnjeg sukoba u Siriji, u kom je Peking bio jedan od njegovih glavnih podržavalaca, prenosi Tanjug.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će se Assad pridružiti drugim stranim liderima, koji će prisustvovati ceremoniji otvaranja Azijskih igara, međunarodnog sportskog događaja, koji počinje u subotu u istočnom gradu Hangzhou, prenio je AP.

Peking širi svoj utjecaj na Bliskom istoku nakon što je u martu posredovao u dogovoru između Saudijske Arabije i Irana, a nastavlja i da podržava Assada u sirijskom sukobu, u kojem je ubijeno pola miliona ljudi, dok ih je mnogo ostalo u ruševinama.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je da će Assadova posjeta “dodatno produbiti političko međusobno povjerenje i saradnju u različitim oblastima između dvije zemlje i podići bilateralne odnose na novi nivo”.

Ona je dodala da Assad i kineski predsednik Xi Jinping treba da se sastanu “radi važnih razgovora o nizu pitanja”.

Kina računa na obnovu Sirije

Sirijski predsjednik sletio je u Hangzhou danas, a očekuje se da će Xi tamo doputovati u petak i upriličiti banket i bilateralne aktivnosti sa Assadom i drugim šefovima država i vlada koji će prisustvovati igrama iz zemalja prijateljskih Kini.

Pored ostalih, tamo će biti i kambodžanski kralj Norodom Sihamoni, kuvajtski prestolonasljednik šeik Meshal Al Ahmed Al Jaber, kao i premijer Nepala Pushpa Kamal Dahal.

Nepalski premijer doputovaće u subotu u Kinu i boraviće tamo sedmicu dana, saopćilo je nepalsko Ministarstvo vanjskih poslova, a pored Hangzhoua, posjetiće i grad Chongqing i Lhasu, glavni grad Tibeta.

AP navodi da bi Kina u budućnosti mogla da igra glavnu ulogu u obnovi Sirije, za koju se očekuje da će koštati desetine milijardi dolara.

Sirija se prošle godine pridružila kineskoj inicijativi “Pojas i put”, u kojoj Peking širi svoj utjecaj u regionima u razvoju kroz infrastrukturne projekte.

Assadova kancelarija ranije je saopćila da je sirijskog lidera pozvao Xi Jinping i da će sa sobom dovesti visokorangiranu sirijsku delegaciju.

Pogoršana ekonomska kriza u Siriji dovela je do protesta u dijelovima zemlje koje drži vlada.

Sirija krivi za krizu sankcije Zapada i borce predvođene Kurdima, koje podržavaju SAD, a kontroliraju najveća naftna polja u zemlji na istoku blizu granice sa Irakom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada