Bin Salman: Normalizacija saudijskih odnosa sa Izraelom je sve bliže

Pregovori o normalizaciji centralni su dio složenih pregovora koji također uključuju moguće izraelske ustupke Palestincima.

Moramo vidjeti gdje idemo, nadamo se da će to olakšati život Palestincima, rekao je Bin Salman (AFP)

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman rekao je da se njegova zemlja sve više približava normalizaciji odnosa s Izraelom, nakon sličnih poteza drugih zemalja Zaljeva i usred velikog pritiska SAD-a za saudijsko-izraelskim sporazumom.

“Svakim smo danom sve bliži”, rekao je prijestolonasljednik američkoj televiziji Fox News, prema isječcima iz intervjua u koje je Reuters imao uvid.

Intervju sa prijestolonasljednikom došao je u trenutku kada administracija američkog predsjednika Joea Bidena nastavlja s naporima da posreduje u odnosima između dvije regionalne sile, najveće bliskoistočne saveznice Washingtona.

Pregovori o normalizaciji centralni su dio složenih pregovora koji također uključuju moguće izraelske ustupke Palestincima, kao i rasprave o američkim sigurnosnim garancijama i civilnoj nuklearnoj pomoći koju je tražio Rijad.

BIn Salman je rekao da je palestinsko pitanje “vrlo važno” za Rijad.

“Moramo riješiti taj dio”, rekao je na pitanje što je potrebno za postizanje sporazuma o normalizaciji.

“Moramo vidjeti gdje idemo. Nadamo se da će to olakšati život Palestincima i dovesti Izrael na mjesto igrača na Bliskom istoku”, rekao je.

‘Ako Iran dobije nuklearno oružje, moramo i mi’

Američki zvaničnici privatno su hvalili potencijalne prednosti regionalnog dogovora, što bi bila vanjskopolitička pobjeda Bidena, koji u novembru 2024. traži reizbor na mjesto predsjednika SAD-a.

Bin Salman je također rekao da, ako Iran dobije nuklearno oružje, “morala bi ga dobiti i Saudijska Arabija”.

Saudijska Arabija je, zajedno s Izraelom, dugo bila protivnik Irana, ali odnosi su se poboljšali otkako su Rijad i Teheran pristali obnoviti diplomatske odnose u martu.

Intervju sa Foxovim voditeljem Bretom Baierom je prvi intervju člana kraljevske porodice na američkoj televiziji od 2019.

Saudijska Arabija bila je upletena u kontroverze, posebno nakon navodne uloge prijestolonasljednika u ubojstvu novinara Washington Posta Jamala Khashoggija 2018.

Izvor: Al Jazeera i agencije