Armenci: Kao Konstantinopolj 1453. – okruženi i pod opsadom

David Babajan, savjetnik predsjednika samoproglašene ‘Republike Artsakh’ Samvela Šaramanjana, za britansku agenciju kaže kako su karabaške Armence napustili Rusija, Zapad i Armenija.

Civili u skloništu: Na pitanje o predaji oružja, Babajan govori kako se njegov narod ne može ostaviti da bude pobijen i da trebaju sigurnosne garancije (Reuters)

Vodstvo etničkih Armenaca iz otcjepljene regije Nagorno-Karabah u četvrtak navodi kako su pristali na prekid vatre sa Azerbejdžanom, ali ključni detalji, uključujući predaju naoružanja, i dalje trebaju biti dogovoreni, prenosi Reuters.

David Babajan, savjetnik predsjednika samoproglašene ‘Republike Artsakh’ Samvela Šaramanjana, za britansku agenciju kaže kako su karabaške Armence napustili Rusija, Zapad i Armenija. On navodi kako se brojna važna pitanja još trebaju dogovoriti sa Azerbejdžanom koji je u utorak poslao vojsku u Karabah.

„Imamo dogovor o prekidu vojnog djelovanja, ali čekamo konačni dogovor – u toku su razgovori, vidjet ćemo. Moramo razgovarati o mnogim pitanjima i problemima, nemamo još finalni sporazum“, ističe on u telefonskom razgovoru za Reuters.

Prema dogovoru o prekidu vatre, čije detalje su dan ranije objavili Azerbejdžan i Ministarstvo odbrane Rusije koja ima mirovne snage na terenu, snage etničkih Armenaca se trebaju raspustiti i razoružati. No, na pitanje o predaji oružja, Babajan govori kako se njegov narod ne može ostaviti da bude pobijen i da trebaju sigurnosne garancije.

Okruženi i pod opsadom

„Brojna pitanja trebaju biti odgovorena, riješena. Ne znamo kakve će naš narod dobiti garancije za sigurnost i to treba biti riješeno. U svakom trenu nas mogu uništiti, izvršiti genocid nad nama – da li Reuters to razumije? Zapad šuti, Rusija šuti, Armenija šuti. Šta trebamo uraditi“, pita on.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev u srijedu je rekao kako je njegova „čelična šaka“ poslala ideju o otcjepljenom Karabahu etničkih Armenaca u historiju. Kazao je kako je spreman na miran način integrirati tamošnje Armence u strukture njegove države, te sačuvati njihovo pravo na vjeru.

Babajan kritizira svijet jer je prepustio njegov narod na milost Azerbejdžana.

„Osjećamo se kao Konstantinopolj 1453. – okruženi i pod opsadom. Ogromna većina naroda ne želi živjeti u sklopu Azerbejdžana i ne znam šta će se desiti. Karabah je prepušten sam sebi: ruski mirovnjaci ne ispunjavaju svoje obaveze, demokratski Zapad nam je okrenuo leđa, kao i Armenija“, kategoričan je.

Izvor: Agencije