Microsoft pokušava izbjeći kaznu EK izdvajanjem aplikacije iz Officea

Prije mjesec dana Evropska komisija pokrenula je istragu o Microsoftovom povezivanju Officea i Teamsa, potaknuta žalbom konkurentske Salesforceove aplikacije.

Američki tehnološki div Microsoft objavio je da će isključiti chat i video aplikaciju Teams iz Officea (EPA)

Američki tehnološki div Microsoft objavio je da će isključiti chat i video aplikaciju Teams iz Officea i pobrinuti se da njegov softver bolje funkcionira s konkurentskim proizvodima kako bi izbjegao kaznu evropskog regulatora tržišnog natjecanja, prenosi Hina.

Prije mjesec dana Evropska komisija pokrenula je istragu o Microsoftovom povezivanju Officea i Teamsa, potaknuta žalbom konkurentske Salesforceove aplikacije za razmjenu poruka Slack iz 2020. godine.

Microsoft je u više navrata predložio izmjene, koje po ocjeni EK nisu otklonile problem narušavanja ravnopravne tržišne utakmice, a novi prijedlog ne donosi značajnije novine.

Izmjene stupaju na snagu 1. oktobra u EU i Švicarskoj, poručili su iz kompanije.

Moguća tužba protiv Microsofta

Komisija je saopćila da je primila na znanje objavu tvrtke, ali je nije željela komentirati.

U augustu upućeni izvori rekli su da bi Bruxelles na jesen mogao podići službenu tužbu protiv Microsofta ako ne ponudi značajnije ustupke.

Teams je 2017. godine besplatno uključen u Office 365 i na kraju je zamijenio Skype for Business i postao popularan tokom pandemije, djelomično zahvaljujući videokonferencijama.

Ulozi su itekako visoki za američkog tehnološkog diva koji je u prethodnih 10 godina platio 2,2 milijarde eura kazni zbog kršenja propisa o tržišnom natjecanju u EU povezivanjem ili spajanjem proizvoda, napominje Reuters.

Izvor: Agencije